Excepţie de nelegalitate. Decizia Curţii de Conturi privind salarizarea în raport cu dispoziţiile contractului colectiv de muncă la nivelul Autorităţii Navale Române. Legea aplicabilă nr. 153/2017
DREPTUL MUNCII ŞI ASIGURĂRILOR SOCIALE
Rezumat
Instanţa de apel constată că, în cauza de faţă, limitele în care se poartă negocierea drepturilor salariale sunt cele legale (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice), iar negocierea drepturilor poate fi individuală sau colectivă.
Pe parcursul procesului nu s-a susţinut că limitele legale impuse în materie de salarizare de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au fost depăşite, astfel încât instanţa nici nu va analiza acest aspect. Ceea ce va face obiectul analizei priveşte modul de determinare a salariului pârâtului, raportul dintre negocierea individuală şi cea colectivă şi necesitatea întocmirii unei note de fundamentare/referat aprobat de directorul general pentru depăşirea limitelor de salariu impuse de contractul colectiv de muncă.
Având în vedere că data stabilirii salariilor în discuţie este 01.06.2018, în mod direct devin aplicabile dispoziţiile art. 38 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
În privinţa aplicării Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Curtea are în vedere că prin dispoziţiile art. 38 s-a stabilit aplicarea etapizată a legii salarizării unitare a personalului plătit din fondurile publice.
Aplicând, aşadar, dispoziţiile art. 39, „(1) până la aplicarea integrală a prevederilor prezentei legi, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru funcţii similare din cadrul instituţiei/autorităţii publice în care acesta este numit/încadrat sau din instituţiile subordonate acestora, în cazul în care nu există o funcţie similară în plată”, salariul stabilit în a doua parte a anului 2018 s-a raportat la funcţia similară deţinută anterior de [...].
În privinţa încălcării clauzelor contractului colectiv de muncă prin negocierea individuală a nivelului de salarizare, Curtea are în vedere dispoziţia cuprinsă în art. 162 alin. (1) C. mun. potrivit căruia salariile din contractele colective au nivel minimal.
În acelaşi sens sunt şi dispoziţiile art. 132 alin. (4) din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, care stipulează că în contractele individuale de muncă nu se pot prevedea clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor fixate prin contractul colectiv de muncă. Concluzia este că prin negocierile colective purtate în scopul încheierii unui contract colectiv de muncă se urmăreşte stabilirea drepturilor la un nivel minimal, nicidecum mai puţin favorabil decât clauzele din contractele individuale de muncă încheiate cu respectarea limitelor legale.
– Legea nr. 554/2001: art. 4
– Legea nr. 153/2017: art. 36-39
– Codul muncii: art. 162 alin. (3)
– Legea nr. 62/2011: art. 138 alin. (3)