Acordarea sporului pentru condiţii de muncă în funcţie de activitatea efectiv prestată (teste HIV/SIDA)

DREPTUL MUNCII ŞI ASIGURĂRILOR SOCIALE

Autori

  • jud. Alina-Gabriela Jurubiţă Autor

Rezumat

Reclamanta apelantă a invocat dispoziţiile Anexei nr. 2 lit. A) pct. 14 în susţinerea cererii ca temei al drepturilor pretinse, care se referă la „14. Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din secţiile sau compartimentele cu paturi în care sunt îngrijiţi bolnavi de HIV/SIDA, laboratoarele ce deservesc aceste paturi şi structura de spitalizare de zi HIV/SIDA şi din secţiile care au în custodie persoane private de libertate cu HIV/SIDA”.

Înţelesul noţiunii de „laboratoare ce deservesc aceste paturi” trebuie circumscris regulii generale de acordare a sporului respectiv, şi anume exclusiv în considerarea activităţii specifice, efectiv prestate. Prin urmare, deşi locul de muncă al reclamantei este unul singur din punct de vedere fizic, laboratorul de analize medicale, activitatea prestată de aceasta nu este în mod continuu identică cu cea a colegilor. Or, în considerarea activităţii prestate se stabilesc şi condiţiile de acordare a sporului în cazul de faţă.

În acest sens, instanţa are în vedere interpretarea coroborată a dispoziţiilor art. 7, art. 12 şi art. 14 din acest act normativ, în care se stabilesc drept criterii de încadrare într-una dintre categoriile prevăzute în anexe: intensitatea de acţiune a factorilor nocivi, durata de expunere la factorii nocivi, suprasolicitarea nervoasă determinată de riscul de îmbolnăvire. Pe de altă parte, art. 12 prevede că nominalizarea personalului, mărimea concretă a sporului şi condiţiile de acordare se stabilesc de ordonatorul de credite. În plus, art. 14 prevede că sporul se acordă pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului de lucru.

Din interpretarea sistematică a acestor dispoziţii rezultă că analiza condiţiilor de muncă este raportată în concret la persoană şi activitatea prestată, nu este una generică legată de locul de muncă privit exclusiv din punct de vedere fizic.

Pe cale de consecinţă, rezultă cu puterea evidenţei că timpul lucrat efectiv în condiţiile calificate drept periculoase, vătămătoare, deosebite de periculoase, condiţii grele de muncă, condiţii periculoase şi vătămătoare sau condiţii deosebite este cel care determină acordarea sporului, în ipoteza reclamantei locul de muncă fiind privit prin natura activităţii prestate, nu prin prisma situării acestuia în spaţiu.

 

– Legea nr. 153/2017

– H.G. nr. 153/2018

Descărcări

Publicat

18.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)

1 2 > >>