Procedura insolvenţei. Contestaţie împotriva hotărârii adunării creditorilor respinsă ca inadmisibilă. Schimbarea componenţei comitetului creditorilor ca urmare a modificării tabelului definitiv consolidat
DREPT SOCIETAR ŞI DREPT MARITIM
Rezumat
Judecătorul sindic poate desemna un comitet al creditorilor provizoriu anterior primei şedinţe a adunării creditorilor, iar ulterior acestei prime şedinţe, creditorii pot fie să confirme, fie să infirme comitetul provizoriu, fie să desemneze un comitet în cazul în care nu a fost desemnat un astfel de organ colectiv cu titlu provizoriu. În tot cursul procedurii, în toate fazele, la propunerea administratorului judiciar sau a celorlalţi membri ai comitetului creditorilor, se poate proceda la modificarea componenţei membrilor comitetului în vederea respectării criteriilor privind reprezentarea creditorilor din toate categoriile de creanţe, în ordinea valorii acestora. În etapa respectivă, judecătorul sindic nu are atribuţii de desemnare a membrilor comitetului, singura sa atribuţie prevăzută de lege fiind de a lua act de modificarea componenţei comitetului.
Modificarea componenţei comitetului creditorilor apare doar dacă creditorii îşi manifestă voinţa în acest sens, ea neavând loc prin efectul legii, aşa cum afirmă recurenta.
Necesitatea motivării propunerii lichidatorului judiciar de a se lua act de modificarea compunerii comitetului, în sensul justificării îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, de către creditorii desemnaţi nu este prevăzută de lege, lichidatorul judiciar doar aducând la cunoştinţa judecătorului sindic schimbarea componenţei. În măsura în care vreunul dintre creditori invocă nerespectarea dispoziţiilor alin. (3) din art. 16 are posibilitatea învestirii instanţei cu o contestaţie.
– Codul civil: art. 2009 şi urm.
– Legea nr. 85/2006: art. 11, art. 16, art. 17
– Codul de procedură civilă (vechi): art. 304 şi 3041