Inadmisibilitatea recursului în litigiile care privesc coproprietatea forţată şi perpetuă

DREPT CIVIL ŞI DREPT PROCESUAL CIVIL

Autori

  • jud. Alina-Gabriela Jurubiţă Autor

Rezumat

În noţiunea de „administrare clădiri” prevăzută de art. 94 pct. 1 lit. c) teza I se include şi categoria litigiilor legate de coproprietatea forţată şi perpetuă, având în vedere că în acest caz particular chestiunile litigioase pot fi generate atât de exercitarea atributelor dreptului de proprietate exclusivă, cât şi de cele care privesc spaţiile comune (precum acoperişul în speţă). În acest sens s-a exprimat şi în doctrină opinia potrivit căreia litigiile privind coproprietatea forţată şi perpetuă în cazul condominiilor administrate prin intermediul asociaţiei de proprietari, în care proprietarii se îndreaptă împotriva asociaţiei pentru recuperarea prejudiciilor produse, se înscriu în categoria celor reglementate de art. 94 pct. 1 lit. c) C. pr. civ.

În plus, prin Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor se prevede:

Art. 63 – (1) Administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi/sau moder-nizarea, după caz, a proprietăţii comune aferente condominiului sunt în sarcina asociaţiei de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activităţi reprezintă cheltuieli comune.

Art. 64 – (1) Administrarea condominiului poate fi realizată de către persoane fizice, persoane fizice autorizate sau persoane juridice specializate, autorizate conform legii.

(2) Activitatea de administrare include activităţi de administrare tehnică şi întreţinere a proprietăţii comune, de contabilitate şi de casierie.

În acest context apare cu evidenţă faptul că noţiunea de administrare clădiri este legată de activitatea asociaţiei de proprietari, care poate să aibă calitate procesuală activă în raportul de drept material sau pasivă, în ipoteza în care se discută despre sarcinile, obligaţiile şi responsabilităţile ce revin asociaţiei cu referire la administrarea condominiului. În acest ultim caz ne regăsim şi în cauza pendinte, astfel încât se concluzionează că se regăseşte în speţă ipoteza reglementată de art. 94 lit. c) pct. 1 C. pr. civ.

 

– Legea nr. 196/2018, Legea nr. 230/2007

– Codul de procedură civilă: art. 94 alin. (1) lit. c), art. 493

Descărcări

Publicat

18.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)

1 2 > >>