Imobil preluat abuziv de către Stat. Acțiune în revendicare de drept comun inițiată anterior intrării în vigoare a Legii nr. 10/2001 având ca obiect un teren și o construcție edificată pe respectivul teren. Sarcina probei dreptului de proprietate.

JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ

Autori

  • Jud. dr. Viorel Terzea Autor

Rezumat

Obligația de a face dovada dreptului de proprietate pretins, precum și a faptului posesiei exercitată fără drept de pârât aparține întotdeauna reclamantului, în virtutea principiului „actori incubit probatio”. Așadar, condiția „sine qua non” pentru promovarea cu succes a acțiunii în revendicare este ca reclamantul să‑și probeze dreptul de proprietate și abia ulterior se verifică poziția juridică a pârâtului, respectiv în ce măsură titlul exhibat de acesta poate paraliza sau nu acțiunea reclamantului.

În cazul în care nu se face dovada dreptului de proprietate asupra construcției reven­dicate pe baza unor acte primare de proprietate nu se poate apela la prezumția de proprie­tate din domeniul accesiunii imobiliare artificiale în lipsa unei cererii privind învestirea instanței cu constatarea dobândirii dreptului de proprietate asupra construc­ției edificate de proprietarul terenului cu materialele sale.

Deși art. 6 din Legea nr. 213/1998 conferă instanțelor judecătorești competența de a stabili valabilitatea titlului statului, nu se poate reține inadmisibilitatea acțiunii în revendicare ca efect al omisiunii reclamanților de a învesti instanțele de fond cu un capăt de cerere distinct cu acest obiect formulat în contradictoriu cu Statul Român. Aceasta întrucât o atare cerere nu se constituie într‑o pretenție de sine stătătoare, valabilitatea titlului statului putând fi analizată, incidental, în cadrul acțiunii în revendicare, în care este necesar a se determina titlul preferabil – ceea ce presupune că nu trebuie avută în vedere exclusiv persoana care posedă bunul, ci trebuie avute în vedere drepturile autorilor de la care provin titlurile în discuție.

Descărcări

Publicat

11.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)

1 2 3 4 5 > >>