Vânzări succesive ale unui bun imobil. Pierderea bunului în urma admiterii acțiunii în revendicare. Răspunderea pentru evicțiune. Condiți
JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ
Rezumat
Caracterul accesoriu al garanției pentru evicțiune față de dreptul de proprietate transmis obligă vânzătorul să garanteze pentru evicțiune orice subdobânditor ulterior. Astfel, într-un lanț contractual (în ipoteza vânzărilor succesive ale bunului), aceasta se traduce în posibilitatea oricărui subdobânditor de a introduce acțiunea în garanție pentru evicțiune împotriva oricărui autor anterior.
Această posibilitate, a îndreptării împotriva primului vânzător sau împotriva tuturor vânzătorilor, profită oricărui cumpărător, care are dreptul de a alege împotriva cui se va îndrepta cu acțiunea în răspundere pentru evicțiune și nu obligația de a alege primul vânzător din șirul de înstrăinări succesive.
Deși hotărârea prin care s-a dispus obligarea cumpărătorului la a lăsa unui terț în deplină proprietate și posesie imobilul a fost pronunțată după încheierea contractului de vânzare-cumpărare, având în vedere chestiunea litigioasă tranșată în acțiunea în revendicare, în sensul că fostul proprietar de la care a fost preluat, în mod abuziv, imobilul nu a pierdut niciodată dreptul de proprietate asupra acestuia, reiese că este îndeplinită condiția anteriorității cauzei evicțiunii, pentru activarea obligației de garanție a vânzătorului. Prin urmare, nu are relevanță data la care a fost pronunțată hotărârea judecătorească prin care a fost recunoscut dreptul de proprietate al terțului, întrucât acest drept de proprietate al fostului proprietar nu a ieșit niciodată din patrimoniul acestuia, existând deci înaintea vânzării.
– Codul civil din 1864: art. 1.325, 1.336, 1.337, 1.341 și urm.