Apel. Schimbarea situaţiei de fapt pe parcursul judecăţii. Invocarea în apel a excepţiei lipsei de interes a cererii de chemare în judecată vs. excepţia lipsei de interes a cererii de apel

JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ

Autori

  • Judecător Adriana Ioana Sincu-Badea Autor

Rezumat

Deşi ambele părţi recunosc că, urmare a încheierii procesului-verbal anexă la contractul de închiriere şi a achitării chiriei aferentă folosinţei terenului se ajunge la stingerea litigiului, dispută în continuare modalitatea de stingere a acestuia. Pe de o parte se susţine că hotărârea de fond trebuie menţinută, iar lipsa de obiect priveşte calea de atac a apelului, iar pe de altă parte că însăşi cererea de chemare în judecată introductivă rămâne fără interes.

Obiectul cererii de apel îl reprezintă chiar hotărârea de fond, astfel că atât timp cât aceasta nu a fost reformată, obiectul apelului subzistă. Ceea ce nu mai subzistă însă, ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor ce au făcut obiectul cererii de chemare în judecată, este interesul în continuarea judecăţii şi evocarea fondului.

Dacă excepţia lipsei de interes nu ar fi analizată raportat la cererea de chemare în judecată ci la cererea de apel, ar însemna ca hotărârea de fond – prin care pârâta a căzut în pretenţii – să devină definitivă şi, pe cale de consecinţă, executorie, iar reclamanta să deţină practic un titlu executoriu susceptibil de executare silită pentru obligaţii deja îndeplinite de pârâtă. Cum singura cale de atac a fost declarată de pârâtă, raportat la dispoziţiile art. 480 alin. (1) şi (2) C. pr. civ., instanţa are ca unic remediu procedural admiterea apelului şi schimbarea în tot a sentinţei de fond, în sensul admiterii excepţiei lipsei de interes a cererii de chemare în judecată şi respingerea acesteia ca rămasă fără interes.

 

– Codul de procedură civilă: art. 33, art. 480

Descărcări

Publicat

15.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)