Contestaţie împotriva tabelului suplimentar de creanţe. Neînscrierea în tabelul suplimentar a unei creanţe respinse la înscriere în tabelul preliminar
DREPT SOCIETAR ŞI DREPT MARITIM
Rezumat
În tabelul suplimentar de creanţe se înscriu doar acele creanţe ce au luat naştere ulterior deschiderii procedurii generale a insolvenţei, raţiunea fiind la fel de evidentă, câtă vreme pentru cele născute anterior acestui moment există obligaţia respectării termenului de formulare a declaraţiei de creanţă definit de lege, în vederea înscrierii în tabelul preliminar.
Cu autoritate de lucru judecat, în privinţa sumei de 235.939 lei s-a reţinut de către judecătorul sindic decăderea creditorului din dreptul de a-i fi înscrisă creanţa în tabelul preliminar. Or, câtă vreme creditorul a înţeles să solicite înscrierea creanţei sale în tabelul preliminar, invocând caracterul de „creanţă anterioară deschiderii procedurii”, în mod evident nu se poate prevala de aceeaşi creanţă pentru a fi înscris în tabelul suplimentar după începerea procedurii falimentului.
Din considerente de logică evidente – aceeaşi creanţă nu poate fi, concomitent, născută anterior deschiderii procedurii insolvenţei şi născută pe parcursul procedurii, după cum nu poate fi acceptată nici interpretarea avansată de contestator, în sensul că acei creditori ale căror creanţe au fost respinse de la înscrierea în tabelul preliminar pot fi înscrişi, cu aceleaşi creanţe, în tabelul suplimentar.
– Legea nr. 85/2014: art. 5 alin. (1), art. 102 alin. (1)
– Codul de procedură fiscală: art. 21