Contestaţie împotriva tabelului suplimentar de creanţe. Neînscrierea în tabelul suplimentar a unei creanţe respinse la înscriere în tabelul preliminar
DREPT SOCIETAR ŞI DREPT MARITIM
Rezumat
Odată dispusă intrarea în faliment şi desemnat lichidatorul judiciar, acesta ia locul administratorul statutar, căruia dreptul de administrare îi este ridicat, perspectivă din care comunicarea actelor de procedură se face, în mod evident, la sediul lichidatorului judiciar, câtă vreme acesta are ca atribuţie conducerea societăţii şi recuperarea creanţelor.
Notificarea deschiderii procedurii insolvenţei asupra debitoarei C.P SRL s-a făcut, faţă de creditoarea V SRL, cu încălcarea dispoziţiilor art. 42 alin. (3) teza I din Legea nr. 85/2014.
Cum asupra creditoarei V SRL se deschisese procedura insolvenţei, notificarea acesteia în calitate de creditor trebuia realizată la sediul lichidatorului judiciar, nu la sediul social.
Termenul prevăzut de art. 111 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 nu se aplică, având în vedere că textul de lege porneşte de la premisa notificării legale a creditorilor, în caz contrar aceştia neputând fi prezumaţi că au luat cunoştinţă despre deschiderea procedurii pentru a putea fi sancţionaţi cu decăderea, în cazul nedepunerii declaraţiilor de creanţă în termen sau necontestarea tabelului înăuntrul celor 7 zile de la publicare în BPI.
Or, contestatoarea nu se regăseşte în această ipoteză, a notificării sale legale, astfel că nici contestaţia sa nu poate fi apreciată ca tardivă, în raport de data luării la cunoştinţă de măsura lichidatorului judiciar al debitoarei.
– Legea nr. 85/2014: art. 42 alin. (3), art. 111 alin. (2), art. 145 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 85/2014
– Codul de procedură civilă: art. 155 alin. (1) pct. 5