Aprecierea existenţei unui conflict de interese în cadrul unei proceduri de achiziţie publică; reglementarea conflictului de interese prin legislaţia specială din materia achiziţiilor publice şi prin unele acte normative speciale

DEZBATERI

Autori

  • Judecător dr. Diana Duma-Pătraşcu Autor

Rezumat

Conflictele de interese au devenit o sursă de preocupare recurentă în special în domeniul achiziţiilor publice prin faptul că determină nerespectarea principiilor transparenţei, egalităţii de tratament şi/sau nediscriminării pentru toţi operatorii economici.

În materia achiziţiilor publice se instituite două mecanisme de control ex-ante distincte, respectiv mecanismul de control ex-ante exercitat de către ANAP în condiţiile O.U.G. nr. 98/2017 privind funcţia de control ex-ante al procesului de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de achiziţie publică, a contractelor/ acordurilor-cadru sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii şi, respectiv, mecanismul de control ex-ante distinct de cel exercitat de către ANAP, exercitat de către ANI în materia prevenirii conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică, în condiţiile Legii nr. 184/2016.

Revine autorităţii contractante sarcina să examineze toate împrejurările relevante care au condus la adoptarea deciziei referitoare la atribuirea contractului, în scopul de a preveni conflictele de interese, de a le identifica şi de a le remedia, inclusiv, dacă este cazul, solicitând părţilor să furnizeze anumite informaţii şi elemente de probă. Autoritatea contractantă are obligaţia legală, ca, în ipoteza identificării unui conflict de interese, să adopte măsurile de remediere necesare pentru a proteja procedura de achiziţii publice şi interesul public subsecvent, respectiv să elimine circumstanţele care au generat respectiva situaţie potenţial generatoare de conflict de interese. Aşadar, remediile sunt măsurile care ar trebui luate în cazul în care este identificat un risc de conflict de interese sau un conflict de interese declarat ori identificat înainte sau în timpul unei anumite proceduri de achiziţii publice.

 

Cuvinte-cheie: achiziţie publică; conflict de interese; alt interes personal; situaţii potenţial generatoare de conflict de interese; mecanism de prevenire; avertismentul de integritate; verificare ex-ante; excludere ofertant

Publicat

20.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)