Hotărâre judecătorească definitivă apreciată ca fiind incompatibilă cu dreptul Uniunii Europene. Cerere de revizuire a unei astfel de hotărâri. Principiile echivalenţei şi efectivităţii. Principiul securităţii juridice

JURISPRUDENŢĂ COMENTATĂ ŞI ADNOTATĂ

Autori

  • Jud. dr. Diana Duma-Pătraşcu Autor

Rezumat

Motivul de revizuire reglementat de art. 21 din Legea nr. 554/2004 priveşte încălcarea principiului priorităţii dreptului UE dar această formulare generală trebuie corelată cu elementele esenţiale ale căii de atac. Revizuirea reprezintă în dreptul naţional o cale extraordinară de atac de retractare, iar nu de reformare şi nu implică realizarea unui control judiciar, ci urmăreşte declanşarea unei noi judecăţi, întemeiată pe unele elemente, care nu au putut forma sau nu au format obiectul judecăţii ce a condus la pronunţarea hotărârii acum atacate.

Aceasta cale de atac ar putea fi admisă numai dacă s-ar constata încălcări ale normelor de drept comunitar de către instanţa de recurs a cărei decizie este supusă revizuirii. Aplicarea principiului priorităţii dreptului comunitar, ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, este condiţionată de existenţa unei incompatibilităţi între normele interne şi cele comunitare. Modalitatea de reglementare a revizuirii trebuie raportată la principiul autorităţii de lucru judecat şi la cel al securităţii juridice, de la care legiuitorul naţional a înţeles să deroge în măsura în care instanţa de judecată nu a abordat normele de drept unional incidente.

Nu este necesar ca partea să fi invocat în cursul soluţionării procesului încălcarea vreunui text din dreptul european, însă trebuie să fi invocat dreptul subiectiv ocrotit de dreptul european, chiar dacă nu s-a referit la incompatibilitatea normei interne cu dreptul european; instanţa trebuie să aplice dreptul, care îi este cunoscut, inclusiv dreptul european şi hotărârile interpretative ale CJUE, care au caracter obligatoriu pentru instanţele statelor membre şi se bucură de prioritate în aplicare, potrivit art. 148 alin. (2) din Constituţie.

 

– Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ: art. 21

– H.G. nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică

– O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică

– Directiva nr. 2014/24/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26.02.2014 privind achiziţiile publice: art. 72 alin. (1) lit. b) coroborat cu art. 72 alin. (5)

Descărcări

Publicat

15.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)