Adopţie. Admisibilitatea cererii de intervenţie principală
DREPT CIVIL ŞI DREPT PROCESUAL CIVIL
Rezumat
Conform art. 61 alin. (1) şi (2) C. pr. civ., oricine are interes poate interveni într-un proces care se judecă între părţile originare, intervenţia fiind principală, când intervenientul pretinde pentru sine, în tot sau în parte, dreptul dedus judecăţii sau un drept strâns legat de acesta.
Aşadar, pentru a se încuviinţa în principiu o cerere de intervenţie principală trebuie să fie îndeplinite aceste condiţii, fără ca în această etapă a admisibilităţii în principiu instanţa să statueze asupra temeiniciei pe fond a cererii de intervenţie principală.
Soluţionarea pe fond a cererii şi stabilirea în concret a situaţiei de fapt şi de drept în speţă, inclusiv lămurirea împrejurării legate de semnarea de către apelantă a procesului verbal prevăzut de art. 30 alin. (1) din Legea nr. 273/2004, cu consecinţe asupra etapelor ulte-rioare ale procedurii de adopţie, sunt chestiuni de fond care nu pot fi antamate în etapa admisibilităţii în principiu a cererii de intervenţie principală, ci, ulterior, pe parcursul soluţionării cauzei, inclusiv din perspectiva temeiniciei cererii de intervenţie.
– Legea nr. 134 privind Codul de procedură civilă, rep.: art. 61
– Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, rep.: art. 30 alin. (2)