Cerere de ordonanţă preşedinţială având ca obiect suspendarea executării unei hotărâri adoptate de adunarea generală a acţionarilor. Condiţii de admisibilitate

DREPT SOCIETAR ŞI INSOLVENŢĂ

Autori

  • Jud. dr. Viorel Terzea Autor

Rezumat

Cererea de ordonanţă preşedinţială este admisibilă când sunt îndeplinite cumulativ cerinţele: (a) aparenţei dreptului, (b) caracterului provizoriu al măsurilor, (c) existenţei unor cazuri grabnice şi (d) neprejudecării fondului.

Ordinea în care legiuitorul prevede şi tratează cerinţele menţionate anterior nu este întâmplătoare, ea reflectând succesiunea operaţiunilor logice pe care trebuie să le efec-tueze judecătorul atunci când aplică dispoziţia legală la o anumită situaţie de fapt.

Aparenţa de drept este în favoarea reclamantului dacă poziţia acestuia, în cadrul raportului juridic pe care se grefează ordonanţa preşedinţială, este preferabilă din punct de vedere legal, în condiţiile unei sumare caracterizări şi analize ale situaţiei de fapt.

Caracterul provizoriu al măsurilor dispuse este afirmat atât în alin. (1), cât şi în alin. (5) teza ultimă ale art. 997 C. pr. civ. Termenul „provizoriu”, cu antonimul „definitiv”, caracte-rizează exact specificul procedurii ordonanţei preşedinţiale, întrucât se referă la conţi-nutul reversibil al măsurilor luate, în condiţiile în care pe calea ordonanţei preşedinţiale nu se pot lua măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situaţiei de fapt.

 

– Cod procedură civilă: art. 997 alin. (1), (5)

Descărcări

Publicat

19.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)

1 2 3 4 5 > >>