Îmbogăţirea fără justă cauză. Legea aplicabilă. Condiţii
DREPT CIVIL ŞI PROCESUAL CIVIL
Rezumat
În ipoteza faptelor juridice săvârşite înainte de intrarea în vigoare a actualului Cod civil se aplică dispoziţiilor vechiului Cod civil din anul 1864, în raport de care urmează a se verifica condiţiile necesare a fi îndeplinite pentru a se putea admite o acţiune în repetiţiune al cărei fundament îl reprezintă un fapt juridic licit.
Nu se poate admite că aplicarea în timp a legii în ipoteza analizată va fi determinată în raport de art. 118 din Legea nr. 71/2011 conform căreia „Obligaţiile extracontractuale născute înainte de intrarea în vigoare a Codului civil sunt supuse modurilor de stingere prevăzute de acesta”, întrucât ipoteza normei este de strictă aplicare şi de interpretare, fiind aplicabilă doar în ce priveşte analiza cazurilor de stingere a obligaţiei generate de existenţa unui fapt juridic.
De asemenea nu se poate considera că legea aplicabilă faptului juridic licit se află într-o corelaţie obligatorie cu legea aplicabilă prescripţiei dreptului la acţiune, întrucât nu este exclusă posibilitatea ca condiţiile de admitere a unei acţiuni în pretenţii întemeiată pe existenţa unei fapte licite să fie guvernate de fostul Cod civil, iar prescripţia extinctivă a dreptului la acţiune să fie guvernată de dispoziţiile noului Cod civil, având în vedere norma specială conţinută de art. 201 din Legea nr. 71/2011 de punere în aplicare a Codului civil.