Întrerupere executare pedeapsă. Expertiză medico-legală. Element de noutate al bolii
DREPT PENAL ŞI PROCESUAL PENAL
Rezumat
Conform dispoziţiilor art. 592 alin. (1) C. pr. pen., executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi întreruptă în cazurile şi în condiţiile prevăzute la art. 589, la cererea persoanelor arătate la alin. (3) al aceluiaşi articol, iar în cazul prevăzut la art. 589 alin. (1) lit. a), şi la cererea administraţiei penitenciarului.
De asemenea, potrivit art. 589 alin. (1) lit. a) C. pr. pen. executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi amânată când se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei, dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii şi dacă instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol pentru ordinea publică.
Aşa fiind, dacă se invocă o boală, întreruperea executării pedepsei se poate dispune dacă se constată pe baza unei expertize medico-legale că boala de care suferă persoana condamnată nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi face imposibilă executarea imediată a pedepsei. Starea de sănătate a persoanei deţinute nu determină inoportunitatea menţinerii acesteia în detenţie şi nici nu înlătură starea de pericol pentru ordinea publică pe care o prezintă intimatul.
– Noul Cod de procedură penală: art. 589 alin. (1) lit. a); art. 590 alin. (1) lit. a)-e), art. 592