Apel. Repunere în termenul de declarare. Comunicare nelegală a minutei. Cauza temeinică de împiedicare
DREPT PENAL ŞI PROCESUAL PENAL
Rezumat
Repunerea în termenul de apel este instituţia în baza căreia apelul declarat după expirarea termenului legal este considerat ca formulat în termen dacă întârzierea în exercitarea căii de atac s-a datorat unei cauze temeinice de împiedicare, constând într-o imposibilitate neimputabilă părţii şi cererea de apel a fost formulată în cel mult 10 zile de la încetarea cauzei temeinice de împiedicare.
Conform dispoziţiilor art. 108 alin. (2) lit. b) C. pr. pen., suspectul şi inculpatul au obligaţia de a anunţa în scris, în termen de 3 zile, orice schimbare a adresei, atrăgându-i-se atenţia că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, citaţiile şi orice alte acte comunicate la prima adresă rămân valabile şi se consideră că le-a luat la cunoştinţă.
Cauza temeinică de împiedicare constă fie în existenţa cazului fortuit sau a forţei majore, fie în existenţa unei alte cauze care l-a pus pe titularul dreptului de apel în situaţia de a nu putea acţiona în conformitate cu interesele sale şi în lipsa căreia ar fi acţionat în conformitate cu aceste interese.
– Noul Cod de procedură penală: art. 411, art. 410 alin. (1), art. 108
– Noul Cod penal: art. 228 alin. (1), raportat la art. 229 alin. (1) lit. b), art. 334 alin. (2)