Procedura insolvenţei. Adjudecare la licitaţie în procedura insolvenţei. Refuzul administratorului judiciar de a încheia contractul în formă autentică ulterior adjudecării. Consecinţe

DREPTUL AFACERILOR/ASPECTE DE DREPT PROCESUAL

Autori

  • Judecător dr. Ştefan Ioan Lucaciuc Autor

Rezumat

În momentul adjudecării bunului ofertat la licitaţie publică se naşte actul juridic bilateral translativ de proprietate, iar procesul-verbal de adjudecare, semnat de practicianul de insolvenţă, reprezintă titlul de proprietate al adjudecatarului care îi serveşte acestuia ca probă pentru dovedirea dobândirii proprietăţii asupra bunul cumpărat. Întrucât unele acte juridice trebuie încheiate în mod obligatoriu în formă autentică, potrivit legii, în astfel de cazuri, procesul verbal de adjudecare nu are efect translativ şi nici nu reprezintă un titlu de proprietate, ci are doar natura juridică similară unui antecontract de vânzare, în virtutea căruia, ambele părţi sunt obligate să se prezinte la notarul public, pentru încheierea contractului translativ în forma autentică cerută de lege. Odată desăvârşită însă vânzarea la licitaţie, conform regulamentului aprobat de creditori, administratorul judiciar nu mai poate invoca principiul maximizării averii debitoarei pentru a-şi justifica refuzul de a mai încheia actul autentic de vânzare în formă autentică.

Pe de altă parte, adjudecatarul nu este îndreptăţit să obţină o hotărâre care să ţină loc de contract, de vreme ce administratorul judiciar este ţinut să respecte hotărârea instanţei de judecată, în calitatea sa de participant la procedură iar ignorarea dispoziţiilor unor hotărâri judecătoreşti constituie un temei suficient pentru înlocuirea sa din funcţie din oficiu sau la cererea persoanei interesate [art. 45 lit. f)] din Legea nr. 85/2014). Atâta vreme cât, pentru eventualul refuz de executare benevolă, există remedii procesuale în vederea încheierii contractului aşa cum prevede legea – în formă autentică de către notarul public – nu există vreo raţiune ca această cale să fie ocolită, prin pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de contract, în acest stadiu al procedurii.

 

– Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă: art. 4 lit. a) şi lit. e), art. 45 lit. f), art. 158 alin. (2)

Publicat

20.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)

1 2 > >>