Contract de transport de mărfuri. Consecinţele transportării altor bunuri decât cele stabilite conform contractului

DREPTUL AFACERILOR/ASPECTE DE DREPT PROCESUAL

Autori

  • Judecător dr. Ştefan Ioan Lucaciuc Autor

Rezumat

Dispoziţiile art. 1.981 alin. (1) şi (4) sau art. 1.984 C. civ., ce reglementează consecinţele refuzului destinatarului de a prelua marfa, respectiv cazurile în care intervine răspunderea transportatorului, pleacă de la ipoteza că marfa transportată şi adusă până la destinatar este exact marfa comandată şi care trebuia să facă obiect al transportului.

În litigiul dedus judecăţii, exact această premisă nu este îndeplinită deoarece reclamanta-recurentă, prin mijlocirea propriului său şofer, a transportat o altă marfă decât cea care a făcut obiectul comenzii de transport, astfel încât dispoziţiile legale sus-menţionate nu îşi găsesc aplicarea, nimeni neputând fi silit să accepte ceea ce nu a comandat şi nici să răspundă civil, în absenţa săvârşirii unei fapte ilicite delictuale sau contractuale culpabile, ori în absenţa unei obligaţii asumate contractual, pentru un transport efectuat în mod greşit de un terţ.

Este mai puţin relevant dacă şoferul reclamantei poartă sau nu vreo vină, ori dacă unei eventuale culpe a acestuia i s-a suprapus o faptă culpabilă a celor care au încărcat marfa comandată. Ceea ce este relevant este că reclamanta-recurentă, în concret, nu şi-a îndeplinit obligaţia contractuală aşa cum şi-a asumat prin convenţie deoarece nu a transportat marfa comandată, iar pe de altă parte, nu poate fi identificată nici o faptă ilicită şi culpabilă, delictuală sau contractuală, a pârâtei-destinatar, sau o responsa-bilitate civilă (legală sau contractuală) a acesteia de a suporta prejudiciul astfel încercat de către reclamanta-recurentă în circumstanţele date.

 

– Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, rep.: art. 1.981 alin. (1) şi (4), art. 1.984

Publicat

20.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)

1 2 > >>