Acţiunea în contencios obiectiv a prefectului împotriva actelor ce privesc funcţionarii publici şi personalul contractual. Probleme apărute în practica judiciară
DEZBATERI
Rezumat
În practica judiciară, posibilitatea prefectului de a exercita tutela administrativă cu privire la actele autorităţilor administraţiei publice locale ce privesc funcţionarii publici se analizează în raport de două repere: natura de act administrativ a actului contestat şi, respectiv, aptitudinea unui astfel de act de a da naştere, a modifica sau a stinge un raport de muncă. Astfel, unele soluţii de practică au dat prevalenţă primului din cele două criterii menţionate, considerând determinant faptul că actul emis/adoptat de o autoritate a administraţiei publice locale este un act administrativ, pentru a îl plasa în sfera controlului de tutelă administrativă al prefectului. Într-o altă orientare jurisprudenţială, actele respective, vizând raportul de serviciu al funcţionarului public, dau naştere, sau, după caz modifică ori sting un raport de muncă şi din acest motiv nu se circumscriu tutelei administrative. Acest clivaj îşi are corespondent în opiniile divergente exprimate în doctrină cu privire la natura juridică a raportului de serviciu al funcţionarului public şi corelaţia dintre această noţiune, aparţinând dreptului administrativ, şi cea de raport de muncă, obiect de studiu al disciplinei dreptul muncii.
Tot la intersecţia celor două ramuri de drept se află şi unele acte ce privesc personalul încadrat cu contract de muncă în autorităţile şi instituţiile publice şi la care Codul administrativ se referă în mod expres ca fiind acte administrative, astfel că şi în cazul acestui tip de acte se pune problema posibilităţii exercitării acţiunii în contencios administrativ obiectiv de către prefect, bineînţeles dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii ce caracterizează tutela administrativă.
În afară de problematica legitimării procesuale active a prefectului de a ataca în conten-cios administrativ actele ce privesc funcţionarii publici şi personalul contractual, analiza practicii judiciare relevă anumite particularităţi procedurale pe care le implică exercitarea şi derularea acestui tip de acţiune, în special cu privire la efectul suspensiv de executare, interesul, cadrul procesual şi termenul de formulare a acţiunii.
Cuvinte-cheie: tutelă administrativă, funcţionar public