Îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate pentru darea în plată şi aplicarea teoriei impreviziunii din perspectiva creşterii cursului de schimb valutar
DREPT BANCAR
Rezumat
Chiar dacă nu au fost ataşate notificării, dovezile îndeplinirii condiţiilor de la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 77/2016, darea în plată este admisibilă, întrucât textul de lege menţionat se referă la îndeplinirea pe fond a condiţiilor şi nu la formalitatea depunerii de înscrisuri probante alăturat notificării. Legiuitorul a pus la dispoziţia creditoarei calea specială de atac a contestaţiei împotriva notificării de dare în plată, procedură în cadrul căreia se pot administra orice mijloace de probă în scopul probării îndeplinirii/neîndeplinirii condiţiilor de admisibilitate a dării în plată.
Constatând îndeplinite condiţiile de admisibilitate prevăzute de art. 4 alin. (1) din Legea nr. 77/2016, instanţa trebuie să procedeze la verificarea incidenţei teoriei impreviziunii, aşa cum s-a statuat prin decizia Curţii Constituţionale nr. 623/2016. Conform conside-rentelor acestei decizii, dacă este vorba de credite anterioare noului Cod civil, soluţia este aplicarea teoriei impreviziunii aşa cum aceasta era reţinută de doctrina şi jurisprudenţa vremii, iar în cazul creditelor acordate după 1 octombrie 2011, se pot aplica dispoziţiile art. 1.271 C. civ. privind impreviziunea.
Creşterea cursului de schimb CHF/RON cu 95,45 % faţă de cursul iniţial, reprezintă o alterare obiectivă, excepţională şi imposibil de anticipat a împrejurărilor încheierii contractului, ce a generat o disproporţie vădită între obligaţiile reciproce ale părţilor, intimaţii fiind obligaţi să achite, numai ca urmare a acestei creşteri a cursului, o sumă aproape dublă faţă de costurile iniţiale ale creditului. Legiuitorul a înţeles să introducă un criteriu expres de impreviziune bazat tocmai pe fluctuaţia cursului valutar, la art. 4 alin. (11) lit. a) din Legea nr. 77/2016, potrivit căruia „reprezintă impreviziune: pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de Banca Naţională a României la data încheierii contractului de credit”.
– Legea nr. 77/2016
– Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 623/2016
– Cod civil de la 1864: art. 970