Consecinţele juridice ale necontestării notificării transmise de consumator către bancă, prin care îl informează că a decis să transmită dreptul de proprietate asupra imobilului, în vederea stingerii datoriei.

DREPT BANCAR

Autori

  • jud. Andreea Monica Prunaru Autor

Rezumat

Legiuitorul a pus la dispoziţia creditorului dispoziţiile art. 7 din Legea nr. 77/2016 pentru contestarea notificării, pentru ca ulterior, în art. 8 să dea posibilitatea ca instanţa să pronunţe o hotărâre prin care să transmită dreptul de proprietate către creditor, atunci când acesta nu se conformează dispoziţiilor instanţei.

Dacă există o notificare de dare în plată, care a fost contestată potrivit art. 7, instanţa, analizând măsura în care sunt îndeplinite condiţiile impreviziunii în cazul contestaţiei, va constata că există autoritate de lucru judecat cu privire la soluţia instanţei referitoare la impreviziune. În consecinţă, analizând contestaţia, instanţa nu ar mai putea face o nouă verificare legată de incidenţa impreviziunii în litigiul având ca obiect darea în plată a imobilului întemeiat pe art. 8.

Dacă există o notificare de dare în plată, care nu a fost contestată potrivit dispoziţiilor art. 7 de creditor (și deci impreviziunea nu s-a supus controlului judiciar), în cadrul acţiunii în constatare introdusă pe temeiul dispoziţiilor art. 8, instanţa nu mai trebuie să analizeze în ce măsură sunt îndeplinite condiţiile impreviziunii, întrucât necontestând notificarea, creditorul a acceptat impreviziunea, accesând la notificare, şi în consecinţă fiind de acord cu stingerea obligaţiei prin modalitatea dării în plată.

 

– Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite: art. 5 alin. (1) şi art. 8

Descărcări

Publicat

19.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)