Reducţiunea liberalităţilor excesive. Cerere introdusă pe cale principală, în lipsa cererilor aferente dezbaterii succesiunii. Determinarea masei de calcul
DREPT CIVIL ŞI DREPT PROCESUAL CIVIL
Rezumat
Problema reducţiunii se pune numai după deschiderea succesiunii şi operează doar dacă moştenitorii îndreptăţiţi o cer în mod expres. Aceasta pentru că deşi rezerva este o instituţie de ordine publică, efectele sale nu se produc de drept în persoana moştenitorilor rezervatari, ci aceştia trebuie să aibă o atitudine activă pentru a-şi valorifica acel drept.
În conformitate cu prevederile art. 1.094 C. civ. reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin bună învoială sau, în lipsa unei asemenea învoieli, poate fi invocată în faţa instanţei de judecată pe cale de excepţie sau pe cale de acţiune, după caz. Aceste mijloace procedurale de invocare a reducţiunii – excepţia, respectiv acţiunea – sunt folosite în funcţie de situaţia concretă a moştenitorului rezervatar a cărui rezervă a fost afectată ca urmare a liberalităţii săvârşite de către defunctă, mai precis după cum el se află sau nu în posesia bunului ce a făcut obiectul liberalităţii.
În situaţia din speţă, reclamantul moştenitor rezervatar nu se află în posesia bunului ce a făcut obiectul donaţiei, astfel că legea îi deschide calea unei acţiuni directe în reducţiunea liberalităţilor excesive, el nefiind nevoit să se apere, pe cale de excepţie, într-un partaj în cadrul căruia i se cere predarea unui bun către cel care are calitatea de gratificat.
Apreciind că este necesară învestirea instanţei cu cererile specifice dezbaterii propriu-zise a succesiunii, instanţele devolutive au ignorat, pe de o parte, fizionomia autonomă a acţiunii în reducţiune dedusă din cuprinsul prevederilor art. 1.092 C. civ., dar şi ale art. 1.094 alin. (1) şi (2) C. civ., iar pe de altă parte, au confundat nepermis operaţiunile pe care trebuie să le efectueze instanţa pentru determinarea masei de calcul, prin raportare la care se determină atât rezerva succesorală, cât şi cotitatea disponibilă, operaţiuni fără de care nu am putea stabili dacă o anumită donaţie este sau nu supusă reducţiunii. Or, tocmai acesta este obiectul procesului pendinte pe care instanţa de apel, în acord cu cea de fond, a apreciat greşit că nu îl poate soluţiona în lipsa altor cereri şi astfel nu a intrat în desăvârşirea fondului procesului.
– Codul civil: art. 1.091, art. 1.092, art. 1.094 alin. (1) şi (2)