Legea nr. 77/2016 privind darea în plată. Ipotecă consimţită de persoane fizice asociate în cadrul persoanei juridice care a accesat creditul bancar. Lipsa condiţiei de a fi consumator a reclamanţilor persoane fizice
DREPTUL AFACERILOR/ASPECTE DE DREPT PROCESUAL
Rezumat
Restrângerea sferei de aplicare a Legii nr. 77/2016 la contractele de credit încheiate cu „consumatorii” se explică prin aceea că, instituind o derogare de la principiul forţei obligatorii a convenţiilor (instituit de art. 1.270 C. civ.), legiuitorul s-a limitat la a proteja partea vulnerabilă din contractele de credit, plecând de la premisa că aceasta nu a avut nici informaţiile şi nici forţa economică şi juridică necesare a negocia cele mai bune condiţii de acordare a creditului şi nici capacitatea de a face proiecţii pentru viitor cu privire la rambursarea împrumutului.
Nu există nicio raţiune pentru a extinde aplicarea normei şi la contractele încheiate între profesionişti, chiar dacă obligaţiile asumate de către aceştia au fost garantate de către persoane fizice cu patrimoniul personal. Aceasta, întrucât astfel de contracte nu sunt destinate să acopere nevoi specifice fiinţei umane (cum este cazul „consumatorilor” la care se referă legislaţia specială), ci urmăresc să finanţeze o activitate economică aducătoare de profit, pentru care debitorul, şi toţi cei care se obligă alături de el, sunt obligaţi să acţioneze cu maximă diligenţă, întrucât contractarea/garantarea împrumutului într-o astfel de situaţie reprezintă o „decizie de afaceri”.
- Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite: art. 4 alin. (1)
- Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, rep.: art. 1.270
- O.G. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, rep.: art. 1, art. 2