Acţiune în constatarea nulităţii deciziei angajatorului prin care se ia act de demisia salariatului. Inadmisibilitate. Nulitate parţială în privinţa temeiului juridic indicat de angajator. Reconstituirea fişei postului
JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ
Rezumat
Excepţia inadmisibilităţii unei cereri nu poate fi fundamentată pe o interpretare restrictivă a unei dispoziţii legale cu caracter general ce nu instituie in terminis o excepţie de la liberul acces la justiţie. Neindicarea expressis verbis a unui anumit act ca fiind supus controlului instanţelor de judecată nu poate avea semnificaţia sustragerii respectivului act de la acest control, în absenţa unei norme speciale, derogatorii în acest sens.
Actele angajatorului cu caracter pur constatator nu sunt sustrase controlului instanţelor de judecată. Atâta timp cât poate fi justificat un interes, ele pot fi deduse judecăţii.
Nulitatea parţială a unui act al angajatorului constatată de instanţă nu trebuie să aibă ca efect emiterea unui nou act de către angajator care să aibă în vedere ceea ce deja instanţa a statuat.
În ipoteza pierderii ambelor exemplare din fişa postului, aceasta trebuie reconstituită imediat şi fidel, nicidecum adaptată, îmbunătăţită sau în vreun fel modificată. Toate acestea sunt posibilităţi ulterioare reconstituirii fidele, în condiţiile semnării unui act adiţional în acord cu dispoziţiile art. 8 şi art. 17 alin. (5) C. mun.
– Constituţia României: art. 21
– CEDO: art. 6
– Codul muncii: art. 8, art. 17, art. 81