Consideraţii teoretice şi practice privitoare la compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat
DEZBATERI
Rezumat
Concediul de odihnă este un drept principal al angajaţilor, care răspunde necesităţii refacerii forţei de muncă după o perioadă de activitate profesională şi trebuie efectuat în natură în fiecare an calendaristic.
Acest drept nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări. El nu se poate stinge decât dacă salariatului i s-a oferit efectiv posibilitatea de către angajator, în special printr-o informare corespunzătoare din partea acestuia din urmă, de a efectua zilele de concediu în cauză în timp util, aspect care trebuie probat de angajator, iar salariatul a refuzat beneficiul perioadei de destindere şi recreere în mod culpabil, având în vedere motive financiare. Culpa salariatului trebuie să fie evidentă, gravă şi dovedită de angajator. Simpla omisiune procedurală de formulare a cererii, alte inconveniente de ordin administrativ, nu pot fi imputate salariatului
Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat poate avea loc numai în cazul încetării contractului individual de muncă, iar cuantumul ei se stabileşte potrivit regulilor prevăzute pentru calcularea indemnizaţiei de concediu ce s-ar fi cuvenit salariatului pe durata efectuării în natură a concediului de odihnă.
Cuvinte-cheie: drept al salariaţilor, concediu de odihnă neefectuat, dovezi, compen-sare în bani