Non reformatio in peius. În principiu

DEZBATERI

Autori

  • Executor judecătoresc Bogdan Dumitrache Autor

Rezumat

Preocuparea de a examina un principiu atât de tradiţional precum non reformatio in peius poate să fie privită cu condescendenţă. Problemele ridicate de instituţii noi ale Noului Cod de procedură civilă nu lipsesc, iar doctrina este chemată să le dea prioritate în analiză. În plus, bunul simţ asociat acestui principiu dă iluzia că ar putea beneficia de o facilă înţelegere, pentru care o pregătire juridică ar părea de prisos.

Apreciem că acordarea unei minime atenţii şi a unui efort de analiză nu este lipsită de sens, punctul de plecare reprezentându-l încercarea de a defini noţiunea de „situaţie”, cu atât mai mult cu această noţiune nu este definită în contextul principiului în discuţie şi poate invita, din acest motiv, la speculaţii. Valorificarea, în acest context, a rolului major, mai pronunţat decât sub vechea reglementare procesual civilă, pe care noul Cod de procedură civilă îl oferă considerentelor decizorii ale hotărârii supuse căii de atac permite constatări şi concluzii interesante cu privire la dificultăţile pe care instanţa de control le poate întâmpina în încercarea de a aplica principiul.

Excepţiile pe care legea le reglementează în raport cu principiul în discuţie prilejuiesc, şi ele, observaţii ce scapă unei lecturi superficiale. Ipoteza consimţământului apelantului la înrăutăţirea situaţiei apelantului în propria cale de atac este dificil de articulat ca exemplu practic, verosimil, iar sfera cazurilor în care legea ar permite un asemenea rezultat nefavorabil celui care exercită calea de atac pare să se reducă, în prezent, la ipoteza înrăutăţirii situaţiei ca efect al incidenţei autorităţii de lucru judecat.

Verificarea aplicării principiului în căile extraordinare de atac şi, la final, determinarea etapei procedurale, în cadrul soluţionării căii de atac, până la care respectarea principiului trebuie asigurată reprezintă alte obiective ale analizei de faţă.

 

Cuvinte-cheie: non reformatio in peius, art. 481 C. pr. civ., art. 502 C. pr. civ., apel principal, apel incident, apelul împotriva considerentelor, agravarea situaţiei în propria cale de atac, autoritatea de lucru judecat, consimţământul apelantului

Descărcări

Publicat

15.12.2023