Scurte considerații privind impactul Protocolului adițional nr. 16 la Convenție asupra procesului civil
DEZBATERI
Rezumat
Protocolul nr. 16 adițional la Convenția Europeană a Drepturilor Omului este o achiziție relativ recentă în sistemul normativ al Convenției, nu atât prin data adoptării sale (2013), nici ea prea îndepărtată în timp, cât prin momentul intrării sale în vigoare (2018). La baza adoptării Protocolului stă, așa cum s-a subliniat deja în literatura de specialitate, inclusiv în spațiul doctrinei noastre chiar înainte ca România să devină parte la Protocol, nevoia de dialog judiciar între instanțele din statele membre ale Consiliului Europei, pe de o parte, și Curtea de la Strasbourg, pe de altă parte, mecanismul avizului consultativ al Marii Camere având rolul de a preveni pronunțarea unor condamnări generate de o neînțelegere a dispozițiilor convenționale de către instanțele naționale.
Legea nr. 173/2022, adoptată subsecvent legii de ratificare a Protocolului nr. 16, a implementat mecanismul sesizării Marii Camere, preferând soluții cât mai apropiate de cele consacrate prin dispozițiile Protocolului, dar fără a ezita de a se inspira din unele teze ale Raportului explicativ aferent acestuia.
Implementarea în spațiul legislativ intern a presupus modificări în privința unor instituții de drept procesual civil, precum suspendarea judecății și căile extraordinare de atac, sub acest aspect reținând atenția, în pofida caracterului proclamat ca fiind facultativ al avizului reglementat de Protocol, introducerea unui motiv de revizuire cu nimic mai puțin percutant decât motivul, deja existent în Codul de procedură civilă, dedicat cazului hotărârii interne a cărei retractare este impusă de o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului prin care s-a constatat o încălcare a unui drept fundamental, cu consecințe în continuă derulare.
Nu în ultimul rând, receptarea în dreptul intern a mecanismului avizului consultativ întemeiat pe Protocolul nr. 16 trebuie făcută cu responsabilitate, fără ca acest aviz să diminueze în vreun fel aptitudinea judecătorului național de a face în continuare aplicarea directă a Convenției, așa cum a făcut-o, de altfel, după 1995 și până în prezent.
Cuvinte-cheie: Protocolul nr. 16 adițional al Convenție, Legea nr. 173/2022, suspen-darea judecății, sesizarea Marii Camere, aviz consultativ, drepturi și libertăți fundamentale, revizuire întemeiată pe aviz consultativ.