Acţiune în anulare a hotărârii arbitrale. Limitele de care Curtea de Apel este ţinută în analiza aspectelor ce pot fi invocate în această cale de atac

JURISPRUDENŢĂ COMENTATĂ ŞI ADNOTATĂ

Autori

  • Jud. Romeo Glodeanu Autor

Rezumat

Reglementând procedura judiciară a acţiunii în anulare a hotărârii pronunţate de instanţa arbitrală, Codul de procedură civilă enunţă în mod riguros cazurile şi condiţiile în care poate avea loc admiterea unei astfel de acţiuni, cu consecinţa anulării sentinţei pronunţate de tribunalul arbitral. Controlul judiciar guvernat de condiţionalităţile cuprinse în art. 608 C. pr. civ. este un control de legalitate, posibil a avea loc în cazurile expres reglementate, nepermiţând Curţii de Apel efectuarea unui control cu privire la temeinicia soluţiei pronunţate de tribunalul arbitral. Aceasta tocmai pentru că părţile, pe temeiul acordului lor de voinţe, au optat pentru un sistem alternativ privat de soluţionare al litigiilor referitoare la drepturi asupra cărora au capacitatea de dispoziţie.

Astfel, acţiunea în anularea hotărârii arbitrale nu reprezintă o veritabilă cale de atac împotriva soluţiei pronunţate de tribunalul arbitral. După cum literatura şi practica de specialitate au precizat constant, acţiunea în anulare reprezintă o cale restrictivă de atac, posibil a fi exercitată doar în condiţii ce permit o analiză limitată a hotărârii atacate pe această cale.

 

– Codul de procedură civilă: art. 608 alin. (1) lit. h)

– Codul civil: art. 272 alin. (1)

Descărcări

Publicat

15.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)