Laudatio
Cuvinte cheie:
Valeriu Stoica, profesionistRezumat
În onoarea Prof. univ. dr. h. c. Valeriu Stoica
Prof. univ. dr. h. c. Ioan Leş.
Profesor emerit Universitatea „Lucian-Blaga” Sibiu
Academia de Ştiinţe Juridice din România
Vicepreşedinte
Personalitate de primă mărime a dreptului românesc, Profesorul universitar Valeriu Stoica a avut o carieră de excepţie, remarcându-se în plan profesional încă de la absolvirea Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti (şef de promoţie), evoluând la început în magistratură (la o instanţă de fond şi apoi la o instanţă de casare), iar apoi în învăţământul superior. Cariera exemplară a domniei sale s-a manifestat din primii ani în magistratură şi în planul cercetării ştiinţifice. Personal l-am cunoscut pe marele Profesor mult mai târziu, dar am luat cunoştinţă de demersurile sale ştiinţifice încă din anii 70-80, când domnia sa a început să publice la apreciata Revistă română de drept.
Experienţa Profesorului universitar Valeriu Stoica în magistratură i-a stimulat, astfel cum s-a întâmplat şi în cazul altor eminenţi dascăli, pasiunea pentru investigaţia ştiinţifică din domeniul dreptului, dar şi pentru activitatea didactică. Profesorul a excelat atât în domeniul educativ, unde a parcurs toată ierarhia academică de la asistent până la profesor universitar şi conducător de doctorat, cât şi în sfera cercetării ştiinţifice. Domnia sa a fost unanim apreciat de către studenţi pentru excelentele sale prelegeri, dar şi de colegii de catedră şi de ceilalţi membri ai corpului didactic de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Din acest punct de vedere se poate susţine, fără nicio exagerare, că Profesorul Valeriu Stoica se înscrie în galeria marilor dascăli care au profesat la prestigioasa Facultate de Drept a Universităţii din Bucureşti, domnia sa constituind un exemplu demn de urmat şi de către colegii mai tineri de la instituţiile noastre de învăţământ juridic din România.
Activitatea didactică a Profesorului Valeriu Stoica nu a constituit un obstacol în păstrarea unei relaţii strânse cu abordările practice din domeniul juridic, iar o dovadă semnificativă din acest punct de vedere este cea legată de înfiinţarea şi dezvoltarea unei mari şi foarte apreciate societăţi de avocatură: Stoica & Asociaţii. Societatea de avocatură evocată a format şi un colectiv important de avocaţi, o mare parte recrutaţi din rândurile studenţilor domniei sale, şi a contribuit la stimularea cercetării ştiinţifice în domeniul dreptului (prin premii acordate unor personalităţi). Relevantă este şi activitatea realizată de Profesorul Valeriu Stoica în calitate de membru al Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Relaţia cu magistratura a fost păstrată de profesorul Valeriu Stoica aproape pe tot parcursul carierei domniei sale, iar aceasta s-a manifestat sub diferite forme, de la dobândirea calităţii de profesor şi de decan al Institutului Naţional al Magistraturii în perioada 1993-1995 la aceea de ministru al justiţiei, între anii 1996-2000. În această din urmă perioadă a îndeplinit şi importanta demnitate de viceprim-ministru al Guvernului României.
Îmbinarea activităţii didactice cu cea practică şi de cercetare ştiinţifică nu poate fi decât atributul unor mari personalităţi din domeniul dreptului, iar Profesorul Stoica a realizat cu prisosinţă şi în mod armonios un atare deziderat. Iar asemenea realizări sunt, în opinia noastră, de excepţie, căci, adeseori, există tentaţia unor colegi de a acorda o importanţă mai mare componentei didactice, iar a altora celei de investigaţie ştiinţifică.
Marile realizări ale Profesorului Valeriu Stoica sunt puternic legate şi de opera sa ştiinţifică, concretizată într-un număr important de cursuri şi monografii, unele veritabile tratate, precum şi în peste 100 de articole publicate în reviste de specialitate: Revista română de drept, Revista Dreptul, Revista română de drept privat (pe care o şi coordonează în calitate de Director), Curierul judiciar, Pandectele Române etc. Printre marile opere ale personalităţii pe care o omagiem azi o menţiune aparte se cuvine să fie făcută pentru unele dintre lucrările sale cu caracter monografic: Drept civil. Drepturile reale principale, vol. I-II (Ed. Humanitas), Codul civil adnotat (în colaborare, publicat la All Beck), Rezoluţiunea şi rezilierea contractelor civile (Ed. All Beck), lucrare de referinţă şi pentru care autorul a primit Premiul „Mihail Eliescu” al Asociaţiei Juriştilor din România, Practica judiciară penală, vol. IV (în colaborare, apărută la Ed. Academiei) lucrare onorată cu Premiul Academiei Române „Simion Bărnuţiu”. Această din urmă lucrare evocă şi personalitatea multidisciplinară a Profesorului Valeriu Stoica a căror investigaţii ştiinţifice nu s-au limitat numai la domeniul său de predilecţie – Dreptul civil – făcând incursiuni şi într-un domeniu juridic diferit, dar deopotrivă de important. Această evocare sumară a activităţii ştiinţifice a distinsului Profesor nu poate face abstracţie şi de o abordare particulară, dar deopotrivă de incitantă şi relevantă, anume aceea în domeniul lucrărilor cu conotaţii de ordin social şi politic. Într-un atare context avem în vedere în primul rând lucrarea monografică „Puterea – un rău necesar”, apărută la Ed. Humanitas, în anul 2003; o abordare interesantă şi care exprimă, pe temeiul unei experienţe relevante, viziunile autorului asupra evoluţiilor politice din România democratică de azi. Într-un context asemănător trebuie să plasăm şi lucrările Provocări liberale (în colaborare), Reconstrucţia Dreptei şi Unificarea Dreptei, apărute tot la prestigioasa Editură Humanitas.
Omagierea Profesorului Valeriu Stoica nu este un demers uşor având în vedere şi activitatea intensă şi extrem de bogată pe care domnia sa a desfăşurat-o în forul legislativ, dar şi în sfera atât de complexă a politicii româneşti. Istoria legislativului şi a politici româneşti nu va putea face abstracţie de demersurile realizate de Profesorul Valeriu Stoica în viaţa publică românească. A fost ales membru al Camerei Deputaţilor în două legislaturi, calitate în care şi-a demonstrat nu doar abilităţile sale de mare politician, ci şi de eminent jurist. De altfel, Profesorul Valeriu Stoica a fost şi prim-vicepreşedinte şi apoi preşedinte al PNL, în perioada 1997-2002. Demersurile sale legislative şi politice au fost bine apreciate, iar rolul domniei sale în promovarea valorilor statului de drept, în promovarea unor reforme în domeniul justiţiei şi ale democraţiei sunt de necontestat.
Sfera demnităţilor publice în care a activat marele Profesor nu pot face abstracţie şi de o intensă activitate realizată la nivelul unor instituţii europene importante, cum este cazul Comisiei Europene pentru Democraţie şi Drept (cunoscută în opinia publică sub denumirea de Comisia de la Veneţia), Institutului Internaţional pentru Drepturile Omului de la Strasbourg şi al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei a Consiliului Europei. Notăm şi faptul că Profesorul Valeriu Stoica a fost şi membru al Delegaţiei Române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Menţionăm şi participarea domniei sale la importante conferinţe internaţionale, precum cele realizate în S.U.A., Anglia, Olanda, Franţa, Suedia, Israel, Egipt, Italia, Danemarca etc.
Trecerea în revistă a abordărilor didactice, ştiinţifice, legislative, practice şi politice ale Profesorului Valeriu Stoica, în cadrul demersului de faţă, este departe de a epuiza contribuţia domniei sale la dezvoltarea ştiinţelor juridice şi a statului de drept în România. Scopul nostru nu a fost altul decât acela de a omagia, într-o manieră extrem de sumară, o mare personalitate a dreptului şi a societăţii româneşti, un exemplu demn de urmat de tânăra generaţie şi de toţi cei care azi sunt studenţi ai facultăţilor de drept şi nădăjduiesc să contribuie la realizarea aspiraţiilor de dreptate şi justiţie într-o ţară, prea adesea, confruntată cu legi discutabile sau inadecvate spiritului românesc şi aplicări distorsionate şi partizane a normelor juridice. Ce poate fi mai frumos şi mai generos decât a lupta pentru drept şi justiţie, căci cum spunea marele filozof şi matematician Pitagora „fără justiţie niciun tărâm nu poate progresa”. Iar lupta pentru justiţie este destinată să fie permanentă. Iar viaţa celui omagiat de noi a fost, fără îndoială, o luptă pentru dreptate şi justiţie.
La împlinirea a şapte decenii de viaţă şi a aproape o jumătate de secol de activitate prodigioasă, îi dorim Profesorului Valeriu Stoica o viaţă lungă şi prosperă, alături de cei care i-au fost şi îi sunt aproape, precum şi multă putere de muncă spre a-şi continua, cu aceiaşi pasiune şi devoţiune, activităţile profesionale care l-au consacrat în societatea românească.