Despre utilitatea şi raţionalitatea căilor de atac în materie civilă. O posibilă reformă a căilor de atac de reformare
DEZBATERI
Rezumat
În cuprinsul primei părţi a studiului de faţă autorul subliniază rolul căilor de atac în înfăptuirea exemplară a justiţiei, ele fiind considerate instituţii fundamentale ale oricărei proceduri judiciare, întrucât au un rol esenţial în corectarea unor greşeli de judecată şi în prevenirea pe această cale a erorilor judiciare. De asemenea, este evidenţiat rolul termenelor procedurale în soluţionarea cu celeritate a cauzelor civile. Autorul pledează pentru o mai bună raţionalizare a termenelor de procedură şi chiar pentru suprimarea acelora care pot scurta durata proceselor.
Autorul nu şi-a propus să realizeze o analiză de detaliu a căilor de atac de reformare, lucru care nici nu ar fi posibil în cadrul unui simplu studiu de doctrină, ci să formuleze unele consideraţii privitoare la o posibilă reformă în materie, în special a apelului, astfel cum s-a încercat şi în Franţa, prin reforma Magendie. El consideră că o reformă radicală ar putea conduce chiar la suprimarea apelului şi promovarea unui sistem judiciar constituit pe două trepte de jurisdicţie. Cu toate acestea, autorul recunoaşte că o atare reformă ar putea înregistra o rezistenţă importantă din partea unor segmente ale sistemului judiciar şi ale magistraturii. De aceea se consideră că într-o formulă pregătitoare sau intermediară s-ar putea avea în vedere o reconsiderare a căilor de atac de reformare, prin introducerea unor exigenţe sau limitări care să conducă la o restricţionare legitimă şi raţională a exerciţiului unor asemenea căi de atac. În afara introducerii unor criterii de ordin financiar s-ar putea avea în vedere şi reintroducerea, cel puţin parţială, a procedurii de filtrare a recursurilor şi chiar şi folosirea unui atare mecanism în materie de apel, după modelul din alte ţări europene. O atare abordare ar implica şi o reconsiderare a jurisprudenţei Curţii Constituţionale în materie.
În partea finală a studiului autorul exprimă şi unele gânduri cu privire la rolul magistraturii în înfăptuirea exemplară a actului de justiţiei şi la rolul pregătirii profesionale a magistraţilor şi a partenerilor din justiţie. Numai cu o bună pregătire profesională magistraţii îşi pot realiza în mod corespunzător sarcinile încredinţate. Atare consideraţii sunt formulate de autor în condiţiile în care şi învăţământul juridic trece printr-o criză amplă şi fără precedent în istoria modernă a societăţii noastre.
Cuvinte-cheie: apel, cale de atac, hotărâre, magistrat, motivare, recurs, reformă, sistem judiciar, termen procedural