LAUDATIO ÎN ONOAREA PROF. UNIV. DR. VALERIU STOICA

LAUDATIO

Autori

  • Prof. univ. dr. Dan CHIRICĂ Autor

Rezumat

Suntem la ceas aniversar, Profesorul Valeriu Stoica împlineşte (incredibil, faţă de vivacitatea pe care o afişează!) şapte decenii de viaţă. Îi urăm cu căldură „La mulţi ani cu sănătate şi multe bucurii!”.

Sărbătorim şi omagiem în persoana lui Valeriu Stoica un eminent Profesor, cu realizări excepţionale în activitatea didactică şi ştiinţifică, desfăşurată cu pasiune, şarm şi strălucire timp de mai multe decenii la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, punându-şi pecetea inconfundabilă a calităţii pe generaţii şi generaţii de tineri jurişti, pe care i-a păstorit neobosit cu dragoste, pasiune şi înţelegere.

Deopotrivă, sărbătorim şi omagiem în persoana Profesorului Valeriu Stoica un excepţional doctrinar, care prin tratatele, studiile, conferinţele, comunicările şi adnotările sale de jurisprudenţă a adus, aduce în prezent şi va aduce şi în viitor substanţiale, clare şi interesante contribuţii la dezvoltarea ştiinţei dreptului civil din România, îndeosebi în materia drepturi reale şi a obligaţiilor.

Profesorul Valeriu Stoica a fost, este şi va fi un excelent şi cu totul remarcabil practician al dreptului, începând încă din primii ani după terminarea facultăţii, când a activat ca judecător la Jud. Sectorului 5 Bucureşti şi la Trib. Bucureşti, continuând apoi cu activitatea de strălucit avocat în Baroul Bucureşti (partener fondator STOICA & Asociaţii Societate Civilă de Avocaţi) şi arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, după anul 1989.

Fost ministru al justiţiei (1996-2000), Profesorul Valeriu Stoica a coagulat în mandatul său echipe de specialişti şi a coordonat realizarea unor importante proiecte de acte normative care ulterior au fost adoptate de Parlamentul României (Legea nr. 54/1998 privind circulaţia juridică a terenurilor; Legea nr. 99/1999, Titlul I, privind privatizarea societăţilor deţinute de stat; Codul de procedură civilă; Codul civil). În mandatul său de ministru al justiţiei, Profesorul Valeriu Stoica a îmbunătăţit considerabil prin măsurile adoptate statutul magistraţilor din România, ceea ce a contribuit hotărâtor la consolidarea independenţei Justiţiei din ţara noastră.

Între anii 1991-1993, Valeriu Stoica a fost profesor şi decan al nou înfiinţatului Institut Naţional al Magistraturii, contribuind substanţial la punerea bazei organizatorice şi apoi la consolidarea acestei instituţii esenţiale pentru pregătirea profesională a magistraţilor din România.

Pe lângă activitatea strict profesională, Profesorul Valeriu Stoica a desfăşurat şi o remarcabilă activitate politică, în calitate de membru al Partidului Naţional Liberal, fiind ales parlamentar (Camera Deputaţilor) pe listele acestui partid (1996-2003) şi Preşedinte al PNL (2001-2002). Profesorul s-a distins şi prin lucrările sale de înaltă valoare de doctrină liberală („Puterea – un rău necesar”; „Provocări liberale”; „Unificarea dreptei”; „Reconstrucţia dreptei”). Ca om politic, Valeriu Stoica a dovedit nu numai că este un doctrinar de mare fineţe, ci şi un om al dialogului civilizat şi fructuos, lipsit de emfază, modest şi eficient.

În fine, dar nu şi în ultimul rând, Profesorul Valeriu Stoica a găsit resursele de energie şi inspiraţie de a contribui de-a lungul timpului la educaţia juridică a profanilor (şi nu numai!) prin incitantele articolele de adâncă meditaţie, care au legătură cu dreptul, publicate în reviste de cultură cum sunt „Sfera Politicii” (Judecătorul şi întoarcerea la democraţie; Puterea judecătorească – deziderat şi realitate), „Dilema” (Eroare şi decizie; Socrate şi Leviathanul) şi „Dilema Veche”, revistă la care deţine de ceva vreme o rubrică permanentă bilunară, care se bucură de un binemeritat succes (articolele publicate până acum în Dilema Veche fiind reunite în volumul cu titlul incitant „Despre arhitectura juridică a libertăţii”, Universul Juridic, Bucureşti, 2023, care merită toată atenţia cititorilor, fie aceştia jurişti sau profani). Prin aceste contribuţii, Valeriu Stoica dovedeşte cu asupra de măsură că este nu numai un strălucit jurist, ci şi un om implicat social, deosebit de sensibil, de o vastă şi frumoasă cultură.

Consecinţă firească a calităţilor profesionale dovedite din plin de-a lungul timpului, Profesorul Valeriu Stoica a fost numit ca expert de diferite organisme internaţionale, cum ar fi: Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (1994-1996); Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) (1998-2002).

Despre detaliile biografice şi Opera profesorului Valeriu Stoica s-a spus şi s-a scris aproape totul, fiind inutil să mai reluăm şi noi detaliile care sunt deja bine cunoscute.

Merită însă şi trebuie remarcate şi alte calităţi ale Profesorului Valeriu Stoica, mai puţin scoase în evidenţă, dar care nu sunt nicidecum lipsite de importanţă în conturarea personalităţii sale.

Astfel, nu poate fi ignorată, ci trebuie dimpotrivă să fie remarcată şi subliniată contribuţia esenţială a domniei sale la ridicarea nivelului ştiinţific al „Revistei române de drept privat” de la preluarea funcţiei de director al acesteia începând din anul 2017. Meritul apariţiei „Revistei române de drept privat” revine fără îndoială profesorului Marian Nicolae, care cu pasiune şi pricepere, a pus-o pe picioare şi a ridicat-o în scurt timp la rangul de publicaţie de specialitate de prim ordin în România, solicitând şi obţinând colaborarea unora dintre cei mai valoroşi specialişti în domeniu. Ulterior, începând din anul 2017, de când Profesorul Valeriu Stoica a preluat funcţia de director al revistei, acesta a imprimat publicaţiei un nou suflu. Această performanţă a fost posibilă datorită ideii de a nu mai menţine caracterul eclectic al revistei, ci de a-i stabili la fiecare apariţie o anumită tematică, la fiecare temă aleasă obţinându-se, datorită inspiraţiei şi puterii de persuasiune a domnului Profesor Stoica, colaborarea autorilor celor mai în măsură să abordeze şi să dezvolte subiecte pe tema respectivă.

În acelaşi registru se înscrie şi iniţiativa Profesorului de a organiza anual sub patronajul său „Conferinţa naţională de drept civil Valeriu Stoica” pe o anumită temă, care şi-a câştigat titlul de nobleţe atât prin actualitatea şi interesul temelor abordate, cât şi prin calitatea intervenţiilor invitaţilor mobilizaţi an de an.

Cu acest prilej aniversar, trebuie relevate nobleţea, altruismul şi generozitatea Profesorului, care, an de an, prin intermediul firmei sale de avocatură, recompensează cu o „Diplomă de excelenţă” şi un premiu generos colegii de breaslă care s-au distins de-a lungul timpului prin activitatea lor.

Profesorul Valeriu Stoica nu este doar un (sec!) profesionist strălucit al dreptului, ci şi un cunoscător şi iubitor al lucrurilor care fac viaţa oamenilor mai frumoasă şi mai suportabilă, dându-i culoare şi savoare. Astfel, bunăoară, domnia sa este un spirit fin, degustător avizat de poezie, care, în ocazii potrivite, recită cu patos şi talent versurile preferate – cu mult bun gust alese – spre deliciul convivilor. De asemenea, domnia sa, proprietar al cunoscutei podgorii „Avincis” Drăgăşani, este atât un „practician” pasionat şi implicat direct în ale viticulturii şi oenologiei, fiind un avizat şi fin degustător, dar şi un „teoretician-povestitor” al vinului, autor al unor scrieri pline de farmec şi de miez cum sunt: A bea şi a filozofa. O carte despre vinurile esenţiale (prefaţă la cartea „Istoria vinului” de Fritz Allhoff ş.a.); Poveşti ştiinţifice despre vin (prefaţă la cartea „Istoria vinului” de Ian Tattersall, Rob DeSale); Romanul istoric al veşmintelor vinului (prefaţă la cartea „Istoria sticlei de vin”, de Jean-Robert Pitte); Poemul viţei-de-vie şi al vinului (postfaţă la cartea „Vinul de altădată”, de Ion Pillat). Aşa cum, de altfel, frumos şi sugestiv mărturiseşte undeva Valeriu Stoica, în ceea ce îl priveşte, „calea către vin a fost poezia”.

Prin întreaga, valoroasa şi extrem de diversa sa activitate, Profesorul Valeriu Stoica a demonstrat din plin de-a lungul timpului că este cu adevărat o personalitate polivalentă, fiind nu numai un jurist de elită, care stăpâneşte la cel mai înalt nivel ştiinţa silogismelor juridice, ci şi un gânditor profund, capabil însă şi de acţiune, un cunoscător al vieţii şi al deliciilor superioare ale acesteia, un luptător tenace pentru ideile şi convingerile sale, un om onest şi cu frica lui Dumnezeu, un om generos şi înţelegător cu semenii săi, un iubitor al ţării în care s-a născut şi al oamenilor care o populează, un om al dialogului, un om cu vocaţia prieteniei, un om lipsit de ranchiune şi invidii ignobile, un om stenic, care, prin tot ceea ce face şi spune, te convinge că viaţa merită şi trebuie să fie trăită.

La mulţi ani cu sănătate şi multe bucurii!

Descărcări

Publicat

11.12.2023