Decesul apelantei înainte de închiderea dezbaterilor în apel. Nulitate hotărâre
JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ
Rezumat
Nulitatea actului de procedură este sancțiunea procedurală care intervine în cazul actului de procedură ce nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru validitatea lui, lipsindu-l total sau parțial de efectele firești.
Lipsa capacității procesuale de folosință atrage nulitatea actului de procedură, nulitate necondiționată de existența vreunei vătămări, deoarece capacitatea procesuală este o con-diție de exercițiu a dreptului la acțiune, deci o condiție extrinsecă actului de procedură.
În speța de față, nulitatea hotărârii instanței de rejudecare a fost invocată de Curte din oficiu, în acord cu dispozițiile art. 178 alin. (1) C. pr. civ., ca motiv de ordine publică, prin raportare la capacitatea procesuală de folosință a părților în litigiu, excepția lipsei capacității de folosință fiind o excepție de fond, absolută și peremptorie.
Capacitatea procesuală de folosință, constând în aptitudinea unei persoane de a avea drepturi și obligații pe plan procesual, reprezintă aplicarea în plan procesual a capacității civile și presupune ca partea să fie în viață pe tot parcursul procesului.
Având în vedere dispozițiile art. 35 C. civ., prin deces, apelanta reclamantă a pierdut capacitatea de folosință, nemaiavând, din acest motiv, calitatea de parte în proces.
Or, în cazul în care una dintre părți era decedată la momentul închiderii dezbaterilor la instanța de rejudecare, fără să poată fi aplicabile dispozițiile art. 412 alin. final C. pr. civ., hotărârea instanței, precum și toate actele de procedură săvârșite ulterior decesului părții și în legătură cu aceas
În acest context, este de reținut, de asemenea, că declararea nulității unui act de procedură are ca efect lipsirea acestuia de efectele conferite de lege, potrivit principiului quod nullum est nulum producit efectum. Efectul de invalidare a actului de procedură îndeplinit cu nerespectarea prescripțiilor legale se produce din chiar momentul ivirii nulității, iar nu din momentul constatării acesteia, întrucât nulitatea lipsește actul de efectele sale în ceea ce privește funcția sa procedurală.
– Codul de procedură civilă: art. 176 pct. 1, art. 178 alin. (1), art. 488 alin. (1) pct. 5
– Codul civil: art. 35