Plângere contravențională. Neintroducerea în cauză a părților implicate în accident și a societății de asigurare în cazul în care s-a produs un accident de circulație. Temeiul juridic în baza căruia se poate dispune anularea hotărârii astfel pronunțate
JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ
Rezumat
Art. 119 din O.U.G. nr. 195/2002 și art. 33 alin. (2) din O.G. nr. 2/2001 instituie obligația pentru instanța de judecată învestită cu soluționarea unei plângeri contravenționale, ca urmare a săvârșirii unei fapte ce a avut ca urmare producerea unui accident de circulație, de a cita, pe lângă petent, și instituția din care face parte agentul constatator, cât și persoanele implicate în accident, precum și societățile de asigurare ale autovehiculelor implicate în evenimentul rutier. (...)
Sunt incidente în cauză prevederile art. 480 alin. (3) C. pr. civ. Cu toate acestea, tribunalul nu va judeca procesul, evocând fondul, ci va trimite cauza spre rejudecare primei instanțe, deși nu s-a solicitat în mod expres luarea acestei măsuri de către niciuna dintre părți, apelantul petent lăsând la aprecierea instanței soluția asupra motivului de ordine publică invocat din oficiu potrivit art. 479 C. pr. civ.
Prin urmare, tribunalul are în vedere că nu pot fi aplicabile în cauza de față prevederile relevante ale art. 480 alin. (3) teza a doua C. pr. civ. întrucât persoanele ce nu au fost citate la judecata în fața primei instanțe nu figurează în dispozitivul sentinței civile apelate, astfel că nu puteau avea calitatea de parte în apel, prin raportare la cadrul procesual stabilit în mod eronat de către prima instanță, care, însă, se impune și instanței de apel conform art. 478 alin. (1) C. pr. civ.
Pe cale de consecință, se reține că persoanele menționate nu aveau posibilitatea legală de a solicita, în mod expres, luarea acestei măsuri, de anulare a sentinței primei instanțe, cu consecința trimiterii spre rejudecare a cauzei, astfel că, pentru a nu fi lipsite de un grad de jurisdicție, tribunalul, având în vedere și poziția procesuală a apelantului petent, va reține această interpretare a dispozițiilor art. 480 alin. (3) teza a doua C. pr. civ.
– Codul de procedură civilă: art. 78 alin. (1) și alin. (3), art. 478, art. 479, art. 480
– O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor: art. 33 alin. (2)
– O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice: art. 119