Valenţele execuţionale ale scrisorii de garanţie bancar
DEZBATERI
Rezumat
În prezentul studiu vom încerca o incursiune temerară în problematica complexă şi controversată a scrisorii de garanţie bancară în contextul efectelor sale executorii. Vom expune câteva reflecţii proprii pe această temă, cu speranţa că legiuitorul va interveni pentru a limpezi reglementarea şi curma controversele ivite în acest domeniu. Până atunci, sub aspect procesual, este de dorit intervenţia instanţei supreme pentru activarea mecanismelor de unificare a practicii judiciare.
Scrisoarea de garanţie bancară reprezintă o figură juridică complexă în peisajul garanţiilor autonome curente. Băncile (instituţii de credit) utilizează frecvent acest instrument juridic oferit clienţilor lor în cadrul activităţii bancare reglementate, contra unei remuneraţii variate (comisioane, dobânzi). Din această perspectivă scrisoarea de garanţie bancară are un regim juridic dual: instrument de garantare (bancară) şi, deopotrivă, instrument de credit (bancar).
Scrisoarea de garanţie bancară a avut un regim juridic nereglementat (contract nenumit) înainte de intrarea în vigoare a noului Cod civil la data de 01.10.2011. Sursa inspiraţiei contractuale a fost relativizată la reglementările internaţionale adoptate de Camera de Comerţ Internaţional de la Paris.
În noul Cod civil, legiuitorul român a rezervat un articol distinct scrisorii de garanţie la art. 2.321, pe care a rânduit-o în sfera garanţiilor personale autonome. Reglementarea internă concisă surprinde caracteristicile principale şi esenţiale ale acestei garanţii independente. Cu toate acestea, interpretările diferite în teorie şi practică au continuat să se manifeste, alimentând polemicile doctrinare şi contenciosul în plan funcţional, dar mai cu seamă execuţional. Dificultatea este dată de insuficienta corelare a normei de drept comun cu normele speciale (legea bancară, legea titlurilor de credit) şi normele de procedură civilă. Sau mai precis de interpretările diferite rezultate din analiza de ansamblu, corelată a normelor de drept material şi procedural incidente în materie.
Discriminarea operată de legiuitor, respectiv de interpretul legii în această materie (după cum emitentul şi beneficiarul scrisorii de garanţie sunt sau nu o instituţie de credit) este evidentă. Băncile au rezervat un regim execuţional preferenţial prin prisma normelor speciale bancare. În plus, dispun de un suport doctrinar avansat şi de reprezentare judiciară la cel mai înalt nivel, deznodământul judiciar înclinând balanţa în favoarea intereselor mercantile bancare.
Cuvinte-cheie: scrisoare de garanţie; garanţie bancară; drept de regres; titlu executoriu; titlu de credit