Executarea silită a unei obligaţii în bani stabilite generic în cuprinsul titlului executoriu (hotărâre judecătorească definitivă) în sarcina debitorului profesionist şi inconvenientele punerii sale în executare silită de către consumatorul creditor. Stud

DEZBATERI

Autori

  • Av. Ştefan-Robert ŞTEFAN Autor

Rezumat

Sursele unei obligații civile pot fi multiple: legale, contractuale sau judiciare.

Din perspectivă judiciară, obligația de plată a unei sume de bani stabilită în cuprinsul titlului executoriu se prezintă în două forme de manifestare: (i) prin indicarea generică a obligației de plată, și (ii) prin menționarea cuantumului concret al sumei de plată. În ambele situații creanța în bani a creditorului este certă, lichidă și exigibilă. În prima ipoteză creanța este determinabilă (cel puțin), sumele fiind calculate de executorul judecătoresc în cadrul procedurii execuționale. În cea de a doua, creanța este determinată, în ambele cazuri fiind satisfăcută cerința lichidității.

Într-o astfel de împrejurare, dificultățile și complicațiile realizării prompte și efective a creanței creditorului pot fi amplificate de atitudinea ostilă și de rea-credință a debitorului urmărit silit în procedura execuțională, dublată de superficialitatea și chiar complicitatea unor instanțe de executare chemate să verifice legalitatea demarării executării silite de către creditor - simultan sau consecutiv -, pentru recuperarea promptă și efectivă a creanței din titlu.

Controversele pe această temă capătă o dimensiune aparte în cazul în care raportul juridic litigios (contenciosul execuțional) se poartă între un consumator (creditor în titlul executoriu) și un profesionist (debitor), context în care protecția (maximă a) consumatorului trebuie să acopere și faza de punere în executare a unei hotărâri judecătorești prin care se constată nulitatea absolută a unor clauze abuzive și se dispune – în sarcina profesionistului culpabil – restituirea sumelor încasate necuvenit în urma uzitării acestor clauze.

Este indezirabilă acea practică a unor instanțe de executare care încurajează neconformarea la plată a debitorului profesionist și perseverența acestuia în uzitarea clauzelor abuzive, pe calea interpretării arbitrare a considerentelor și dispozitivului titlului executoriu, contrar hotărârii judecătorești definitive dată în procedura de lămurire a titlului executoriu, plasând creditorul consumator într-o situație extrem de dificilă în valorificarea deplină și promptă a drepturilor sale izvorâte dintr-un titlu executoriu reprezentat de o hotărâre judecătorească definitivă.

La fel de discutabilă este rezistența unor instanțe de executare la realizarea promptă, efectivă și integrală a creanței creditorului consumator, în cazul executărilor silite simultane sau succesive declanșate de acesta pentru realizarea optimă a dreptului său de creanță.

 

Cuvinte-cheie: titlu executoriu privind o obligație în bani dispusă generic la restituire, derivată din uzul clauzelor abuzive inserate de profesionist într-un contract de credit de consum; executare silită simultană sau consecutivă a titlului executoriu (hotărâre judecătorească definitivă); ingerința instanțelor de executare chemate să verifice legalitatea și temeinicia executării silite în dilatarea procedurii execuționale.

Descărcări

Publicat

11.12.2023