Ordinul european de anchetă în materie penală emis în temeiul Directivei 2014/41/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014. Contestaţia împotriva încheierii prin care s-a dispus emiterea ordinului european de anchetă în cursul judecă

DREPTUL MUNCII ŞI SECURITĂŢII SOCIALE

Autori

  • judecător Ioan Nemeş Autor

Rezumat

Dispoziţiile din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală republicată care reglementează emiterea ordinului european de anchetă de către autorităţile române, nu prevăd posibilitatea exercitării contestaţiei împotriva încheierii prin care se dispune de către instanţă emiterea unui asemenea ordin în cursul judecăţii. Dimpotrivă, art. 338 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 republicată, prevede că: „motivele de fond pentru emiterea ordinului european de anchetă pot fi contestate numai în faţa autorităţii emitente”.

Emiterea unui ordin european de anchetă în materie penală, în cursul judecăţii, reprezintă o chestiune de administrare a probelor, lăsată la dispoziţia instanţei învestite cu soluţionarea cauzei. Prin urmare, este inadmisibilă contestaţia împotriva încheierii instanţei prin care s-a dispus emiterea unui asemenea ordin, întrucât potrivit Codului de procedură penală nu se poate formula contestaţie împotriva încheierilor în privinţa modului de administrare a probelor, ci o astfel de încheiere va putea fi atacată cu apel doar odată cu fondul.

 

– Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, rep.: art. 338 alin. (2)

Publicat

20.12.2023