Transmiterea pe cale succesorală a unor imobile care nu au aparținut antecesorilor pârâților din litigiu. Anulare certificat de moștenitor

JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ

Autori

  • Asist. univ. dr. Cătălin Lungănașu Autor
  • Prof. univ. dr. Claudia Roșu Autor

Rezumat

Potrivit art. 555 alin. (1) C. civ., proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi și dispune de un bun în mod exclusiv, absolut și perpetuu, în limitele stabilite de lege.

Potrivit art. 953 C. civ., moștenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în ființă. Din aceste dispoziții legale rezultă că o persoană poate transmite doar ceea ce are în patrimoniu.

În speța comentată s-a solicitat constatarea nulității absolute a unor certificate de moște-nitor deoarece acestea s-au referit la bunuri imobile care nu au aparținut antecesorilor, ca efect al anulării contractelor de vânzare-cumpărare a imobilelor prin hotărâri judecătorești definitive.

În Comentariul atașat s-a apreciat ca fiind corectă soluția de respingere a apelului și păstrarea sentinței atacate prin care s-a admis cererea de constatare a nulității absolute a certificatelor de moștenitor.

Instanțele de judecată au aplicat principiul anulării actului subsecvent ca urmare a anulării actului inițial (resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis) care consacră regula de drept potrivit căreia anularea (desființarea) actului juridic inițial (primar) atrage și anularea actului juridic subsecvent (următor) datorită legăturii lor juridice.

 

– Codul civil: art. 1.134

Descărcări

Publicat

11.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)