Excepţia lipsei calităţii procesuale active şi excepţia prescripţiei în cadrul executării silite
JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ
Rezumat
Prezenta speţă analizată surprinde consecinţele pe plan procesual ale cesiunii de creanţă intervenite în timpul procedurii executării silite, inclusiv sub aspectul legalităţii actelor de executare în cazul în care creditorul urmăritor nu poate dovedi calitatea sa procesuală activă, dar şi eventuala incidenţă a instituţiei prescripţiei dreptului de a obţine executarea silită şi cazurile concrete ce pot conduce la întreruperea prescripţiei.
Calitatea procesuală reprezintă, potrivit art. 32 alin. (1) lit. b) C. pr. civ., o condiţie de formulare a unei acţiuni civile, care se menţine şi în etapa executării silite. Dacă nu există concordanţă între calitatea de reclamant şi creditor, nu se poate realiza executarea silită.
Potrivit art. 706 alin. (1) C. pr. civ., dreptul de a obţine executarea silită se prescrie, ca regulă, în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. Împlinirea termenului de prescripţie poate fi împiedicată prin îndeplinirea în cursul executării silite a unui act de executare, cum dispune art. 709 alin. (1) pct. 4 C. pr. civ., astfel cum a avut loc şi în speţa analizată.
– Codul de procedură civilă: art. 32 alin. (1) lit. b), art. 706 alin. (1)