Admisibilitatea ordonanţei preşedinţiale în litigiile de muncă. Posibilitatea suspendării ordinului de schimbare intempestivă a locului de muncă a angajatului

DREPTUL MUNCII ŞI SECURITĂŢII SOCIALE

Autori

  • judecător Camelia Lucaciuc Autor

Rezumat

Din interpretarea art. 275 C. mun., coroborat cu prevederile art. 997 alin. (4) C. pr. civ., rezultă că nu se poate susţine cu succes că o astfel de procedură nu ar fi permisă în litigiile de dreptul muncii.

Pe calea ordonanţei preşedinţiale se poate obţine suspendarea ordinului de mutare intempestivă în altă locaţie aflată la mare distanţă de domiciliu, spre a fi înlăturat un prejudiciu iminent rezultat din dificultăţile financiare, precum şi cele de găsire într-un interval scurt de timp a unui mijloc de transport şi cazare.

Cu privire la neprejudecarea fondului cauzei, se impune precizarea că de vreme ce reclamantul opune pârâtului un act adiţional încheiat anterior într-o situaţie identică, iar acesta nu neagă desfăşurarea în modalitatea descrisă a raportului de muncă, până la clarificarea raporturilor juridice dintre părţile în litigiu, pe fondul acestei situaţii de incertitudine juridică, respectiv necesitatea sau nu a încheierii unui act adiţional la contractul de muncă, nu se poate să se dea eficienţă, sub aspectul executării, actului unilateral, vătămarea dreptului salariatului putându-se accentua şi prelungi în timp. Cum prezumţia de legalitate a ordinului angajatorului este discutabilă, se impune ca actul să nu-şi producă efecte până la soluţionarea pe fond a cauzei.

 

- Legea nr. 53/2003 – Codul muncii: art. 275

- Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă: art. 997

Publicat

20.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)