Încetarea de drept a contractului individual de muncă la data împlinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Distincţii în aplicarea art. 56 alin. (1) lit. c) şi art. 56 alin. (4) C. mun. rep.

DREPTUL MUNCII ŞI SECURITĂŢII SOCIALE

Autori

  • judecător Camelia Lucaciuc Autor

Rezumat

În situaţia salariatului care a optat în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, cererile ulterioare de prelungire a activităţii sunt fără obiect, deoarece aceasta se află sub incidenţa dispoziţiilor art. 56 alin. (1) lit. c) C. mun., care permit continuarea activităţii până la 65 de ani, angajatorul neavând dreptul de a aprecia asupra oportunităţii prelungirii contractului individual de muncă, acesta fiind prelungit prin voinţa legiuitorului până la 65 de ani. Această dispoziţie a fost edictată pentru a elimina discriminarea pe criterii de sex în ce priveşte vârsta de pensionare între femei şi bărbaţi.

Dispoziţiile art. 56 alin. (4) C. mun. au în vedere o altă situaţie decât cea de la art. 56 alin. (1) lit. c) C. mun. şi se aplică atât bărbaţilor, cât şi femeilor, în acest caz angajatorul având dreptul de a aprecia asupra oportunităţii prelungirii anuale a contractului individual de muncă, dar nu mai mult de 3 ani. În cazul în care unitatea angajatoare îngrădeşte sau ignoră dreptul salariatului de a continua activitatea în condiţiile prevăzute de art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi, decizia de încetare de drept a contractului individual de muncă, în fapt o veritabilă decizie de concediere, este afectată de nulitatea absolută, cu consecinţa reintegrării şi plata despăgubirilor cuvenite.

 

– Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, rep.: art. 56 alin. (1) lit. c), art. 56 alin. (4)

Descărcări

Publicat

15.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)