Contestaţie la executare exercitată de soţul debitorului. Limitarea analizei motivelor din calea de atac raportat la calitatea de contestator şi la încălcările ce i-au adus prejudicii. Lipsa de interes a invocării vătămării pentru debitorul soţ, care nu a
DREPT CIVIL ŞI DREPT PROCESUAL CIVIL
Rezumat
Chestiunea de drept care interesează în cauză este aceea de a stabili ce motive ale contestaţiei la executare pot face obiectul analizei instanţei de judecată, în raport cu calitatea părţii care le invocă.
Motivul privind exceptarea bunului de la executarea silită datorită afectaţiunii sale putea fi invocat doar de debitorul G.A., care ar fi justificat un interes legitim şi personal din moment ce bunul figurează ca fiind achiziţionat de către Cabinetul individual de avocatură G.A., astfel că acest motiv nu poate fi analizat în contestaţia terţului, care justifică interes doar în ceea ce priveşte încălcarea cotei sale. Cu alte cuvinte, această apărare privind afectaţiunea bunului putea fi valorificată de debitor pe calea unei contestaţii proprii la executare, însă debitorul nu a uzat de acest mijloc procesual.
Potrivit art. 712 alin. (1) C. pr. civ., împotriva executării silite a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare.
Prin urmare, în mod corect instanţa de apel a apreciat că nu poate analiza susţinerea privind exceptarea întregului bun de la urmărire silită, în contestaţia terţului interesat în afirmarea unei cote devălmaşe din bun, în condiţiile în care debitorul, căruia îi profită acest lucru, nu a formulat el însuşi contestaţie la executare, chiar dacă ulterior a exercitat căile de atac împreună cu soţul terţ faţă de executare.
– Codul de procedură civilă: art. 488 pct. 6 şi 8, art. 712 alin. (1) şi (4)