Contestaţia împotriva dispoziţiei primarului emisă în baza Legii nr. 10/2001. Calificarea greşită a obiectului cererii de acordare a unor terenuri în compensare ca fiind o modificare a acţiunii. Inaplicabilitatea evaluării conform modificărilor succesive
DREPT CIVIL ŞI DREPT PROCESUAL CIVIL
Rezumat
Modalitatea în care unitatea deţinătoare dă curs obligaţiei ce îi revine, de întocmire şi afişare, la sfârşitul fiecărei luni, a situaţiei bunurilor care pot fi acordate în compensare în temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv, este supusă cenzurii instanţei învestite cu plângerea persoanei nemulţumite de felul în care i-a fost rezolvată cererea. Instanţa de judecată este cea care, în virtutea plenitudinii de competenţă, poate sancţiona, deopotrivă, neîntocmirea listei sau întocmirea ei formală, cu menţiunea că nu sunt bunuri disponibile, precum şi caracterul lacunar al acesteia, incomplet, conţinând doar bunuri neatractive ori disproporţionate valoric.
Indicarea de către reclamantă a două loturi de teren din patrimoniul unităţii administrativ-teritoriale ce ar putea fi atribuite în compensare, după depunerea mai multor liste succesive actualizate de către pârât, din care rezulta că nu au fost identificate bunuri care ar putea face obiectul atribuirii în compensare, nu constituie o modificare a obiectului cererii. Instanţa trebuia să procedeze la analiza pe fond a solicitării de atribuire în compensare a loturilor de teren, indicarea acestora de către reclamantă la momentul procesual respectiv fiind determinată de apărarea pârâtului în sensul că nu deţine bunuri ce pot fi acordate în compensare.
Notificarea aflându-se în etapa de soluţionare potrivit Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv, este fără relevanţă în cauza de faţă, modificările succesive ale art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România sau declararea ca neconstituţională a textului de lege prin dec. CC nr. 189/2021, text în forma modificată prin Legea nr. 219/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, care privesc etapa emiterii deciziei de compensare potrivit art. 16 şi urm. din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, echivalenţa valorică urmând a se realiza în cauză conform grilei notariale la data intrării în vigoare a Legii menţionate anterior, potrivit dispoziţiilor art. 221 alin. (3) din Normele de aplicare a Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, aşa cum au fost completate prin H.G. nr. 89/2014.
– Legea nr. 10/2001
– Legea nr. 165/2013
– Codul de procedură civilă: art. 466 şi urm.