Efectele hotărârii judecătoreşti de perimare a executării silite faţă de unul dintre codebitorii solidari. Mecanismul de aplicare, potrivit art. 1.052-1.053 C. civ. 1864, a raportului de solidaritate pasivă care există între codebitorii solidari pentru pl
DREPT CIVIL ŞI DREPT PROCESUAL CIVIL
Rezumat
Prejudiciul pretins a fost recunoscut creditorului în baza unor hotărâri judecătoreşti penale prin care inculpaţii (părţile din prezenta cauză) au fost obligaţi, în solidar, la plata unei sume de bani cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă.
Efectul principal al solidarităţii pasive constă în obligaţia fiecărui codebitor de a plăti datoria în întregime, iar consecinţa imediată a acestui efect este faptul că fiecare debitor în parte poate fi urmărit de creditor pentru totalitatea datoriei (prestaţiei) care alcătuieşte obiectul obligaţiei. Aşa cum dispune art. 1.042 C. civ. 1864, creditorul are dreptul să-l urmărească pe acel debitor pe care şi l-a ales, pentru a obţine plata întregii datorii.
Aşadar, este lipsit de relevanţă faptul că executarea silită a rămas fără efect împotriva unuia dintre debitori; urmărirea unuia dintre codebitori nu împiedică urmărirea şi a celorlalţi codebitori solidari, întrucât fiecare dintre codebitorii solidari este obligat faţă de creditor ca şi cum ar fi un singur debitor, pe de o parte, iar în raporturile lor faţă de creditor ei sunt obligaţi unii pentru ceilalţi şi fiecare pentru toţi, la datoria în totalitate, pe de altă parte.
Efectele hotărârii judecătoreşti, prin care s-a constatat în mod irevocabil că executarea silită pornită împotriva unuia dintre codebitorii solidari s-a perimat, iar dreptul creditorului de a cere executarea silită împotriva acestuia a fost prescris, se produc numai între creditor şi debitoare, însă acest lucru nu are nicio influenţă asupra raportului de solidaritate pasivă care există între codebitorii solidari.
În aplicarea art. 1.053 C. civ. 1864, subrogatul reclamant, fiind codebitor solidar care a plătit întreaga datorie, deci peste partea care îi revenea lui, este în drept să pretindă de la celălalt codebitor solidar partea acestuia.
– Codul civil: art. 1042, art. 1052, art. 1053
– Codul de procedură civilă: art. 488 alin. (1) pct. 8