Prelungirea dreptului de circulaţie potrivit dispoziţiilor art. 111 alin. (6) din O.U.G. nr. 195/2002, în situaţia reţinerii permisului de conducere în care dovada înlocuitoare se eliberează fără drept de circulaţie

DREPT PENAL ŞI DREPT PROCESUAL PENAL

Autori

  • judecător Codrina Iosana Martin Autor

Rezumat

Cazurile în care se poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie sunt cele prevăzute în alin. (1) lit. b), precum şi cele prevăzute la alin. (4), ambele alineate din cuprinsul articolului 111. Deşi art. 111 alin. (6) se referă la permisul de conducere reţinut în condiţiile alin. (l) lit. b) sau ale alin. (4), adică reţinut cu dovada înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie, precizarea că se poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie are în vedere doar cazurile din alin. (l) lit. b) sau alin. (4) în care dovada înlocuitoare a fost eliberată cu drept de circulaţie. Această concluzie reiese din interpretarea coroborată a alin. (1)-(5), din cuprinsul art. 111 din O.U.G. nr. 195/2002.

Dacă legiuitorul ar fi vrut ca dreptul de circulaţie să fie prelungit şi în situaţia în care dovada înlocuitoare a fost eliberată fără drept de circulaţie, atunci ar fi prevăzut expres, în cuprinsul alin. (6), şi cazurile reglementate la alin. (3), în care pentru infracţiunile prevăzute de acest text de lege se eliberează doar dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. De asemenea, trebuie observat că legiuitorul, în cuprinsul alin. (6), nu face vorbire de alin. (3) şi de alin. (5), care sunt singurele alineate în care sunt prevăzute expres situaţiile în care dovada înlocuitoare se eliberează doar fără drept de circulaţie [alin. (3)], respectiv doar cu drept de circulaţie [alin. (5)]. În schimb, a înţeles să vorbească, în cuprinsul alin. (6), de alin. (1) lit. b) şi alin. (4), alineate care au în comun faptul că cuprind ipotezele, în care se eliberează, atât dovadă cu drept de circulaţie, cât şi dovadă fără drept de circulaţie.

Această interpretare a art. 111 alin. (6), în sensul că acesta prevede prelungirea dreptului de circulaţie doar în ipotezele în care dovada înlocuitoare a fost eliberată cu drept de circulaţie, este împărtăşită, atât de Curtea Constituţională a României prin dec. nr. 857/2015, cât şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţiile Unite prin dec. nr. l din 15 martie 2010.

 

- O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: art. 111

- Curtea Constituţională: dec. nr. 857/2015

- Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţiile Unite: dec. nr. 1 din 15 martie 2010

Descărcări

Publicat

15.12.2023