Recurs. Validitatea stabilirii competenţei de soluţionare a litigiului printr-o clauză atributivă de competenţă stipulată în condiţiile generale de vânzare, menţionate în înscrisul emis de una din părţile contractante, conform dreptului Uniunii Europene
JURISPRUDENŢĂ COMENTATĂ ŞI ADNOTATĂ
Rezumat
Potrivit art. 1.065 C. pr. civ., dispoziţiile Cărţii a VII-a referitoare la Procesul civil internaţional se aplică proceselor de drept privat cu elemente de extraneitate în măsura în care prin tratatele internaţionale la care România este parte, prin dreptul Uniunii Europene sau prin legi speciale nu se prevede altfel.
Conform art. 25 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 decembrie 2012 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială, părţile pot încheia, în scris sau verbal cu confirmare scrisă, o convenţie atributivă de competenţă în favoarea instanţei dintr-un stat membru.
Însă, în condiţiile în care cele două părţi nu au semnat un contract, o clauză atributivă de competenţă dintr-o foaie de expediţii nenegociabilă [DRAFT WAYBILL NON NEGOTIABLE], care nu este semnată de către destinatar, nu a constituit efectiv obiectul unui consimţământ între părţi, care să fie exprimat în mod clar şi precis. Drept urmare, prevederea referitoare la convenţia atributivă de competenţă dintr-o astfel de foaie de expediţii nenegociabilă [DRAFT WAYBILL NON NEGOTIABLE] nu produce efecte, contravenind statuărilor expuse de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în Cauza C‑64/17, Saey Home & Garden NV/SA. În cazul existenţei mai multor pârâţi, potrivit art. 8 pct. 1 din Regulamentul (UE) nr. 1215/2012, reclamantul îi poate acţiona în justiţie în faţa instanţei de la domiciliul oricăruia dintre aceştia, dacă există o legătură strânsă între cererile îndreptate împotriva acestora, fiind oportună examinarea şi judecarea lor în acelaşi timp pentru a se evita riscul pronunţării unor hotărâri ireconciliabile în cazul judecării separate a cauzelor.
– Regulamentul (UE) nr. 1215/2012: art. 8 pct. 1, art. 25 alin. (1)
– Codul procedură civilă: art. 112 alin. (1), art. 132 alin. (4), art. 1065, art. 1.066 alin. (2)
– CJUE, Cauza C‑64/17, Saey Home & Garden NV/SA, pct. 24-27