Conexarea executării silite civile şi a executării silite fiscale. Competenţa organului fiscal privind executarea silită a creanţei civile, chiar şi după stingerea creanţei fiscale care a determinat conexarea. Inadmisibilitatea cererii de disjungere a dos

JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ

Autori

  • Conf. univ. dr. Alin Speriusi-Vlad Autor

Rezumat

Se află în discuţie cererea de disjungere a două dosare execuţionale, formulată de executorul de drept comun, în condiţiile în care prin hotărâre anterioară s-a dispus conexarea dosarului său la dosarul aflat pe rolul organului de executare fiscal. Cum măsura conexării este definitivă şi nu mai poate fi modificată în prezent, în mod corect s-a făcut aplicarea de către instanţa de fond a dispoziţiilor art. 654 alin. (4) C. pr. civ. la care fac trimitere dispoziţiile art. 220 alin. (15) C. pr. fisc. Conform textului, desistarea, după conexare, a oricăruia dintre creditorii urmăritori nu va putea împiedica continuarea executării de la actul de executare cel mai înaintat.

Desistarea, după conexare, a oricăruia dintre creditorii urmăritori nu va putea împiedica continuarea executării de la actul de executare cel mai înaintat. Cum în cauză există o întrepătrundere a două ramuri de drept, civil şi administrativ, dar nu există dispoziţiile exprese derogatoare de la art. 654 alin. (4) C. pr. civ., rezultă că nu este posibilă revenirea asupra măsurii conexării prin disjungere, aşa cum solicită apelantul petent. Dimpotrivă, faţă de dispoziţiile în vigoare şi aplicabile situaţiei din speţă, executarea trebuie să continue la executorul la care s-a dispus conexarea, de la cel mai înaintat act de executare.

În plus, după ce un creditor urmăritor s-a îndestulat, aşa cum se susţine în dosarul de fond de către organul de executare fiscal, dosarul aferent de executare are situaţia unui dosar închis, astfel că nici nu s-ar mai pune problema disjungerii cât timp doar un dosar se mai află în lucru. Apelantul petent arată că închiderea dosarului execuţional fiscal are drept semnificaţie faptul că organul fiscal de executare nu va continua executarea creanţei civile, dar în acest caz partea interesată poate formula cererile prevăzute de lege în cazul refuzului executorului de a acţiona.

 

– Codul de procedură civilă: art. 654 alin. (2)-(4)

– Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală: art. 220 alin. (13) şi (15)

Descărcări

Publicat

13.12.2023