Inadmisibilitatea excepţiei de nelegalitate având ca obiect acte preparatorii şi contracte administrative, în raport cu dispoziţiile art. 4 alin. (1) din Legea nr. 554/2004

JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ȘI ADNOTATĂ

Autori

  • Jud. Daniel Marian Drăghici Autor

Rezumat

Coroborând dispoziţiile alin. (1) şi alin. (4) ale art. 4 din Legea nr. 554/2004, rezultă că obiectul excepţiei de nelegalitate îl constituie doar actul administrativ cu caracter individual, astfel că, atunci când are de verificat admisibilitatea unei astfel de excepţii, sub aspectul obiectului său, instanţa trebuie să stabilească dacă actul a cărui nelegalitate se solicită a se constata pe cale incidentală are caracter administrativ, unilateral şi individual.

Spre deosebire de variantele legislative anterioare, forma actuală a art. 4 din Legea nr. 554/2004 nu mai prevede expres caracterul unilateral al actului administrativ ce poate face obiectul excepţiei de nelegalitate, însă o atare omisiune a legiuitorului nu poate să fie interpretată în sensul că şi un act administrativ bilateral ar putea face obiect al excepţiei de nelegalitate, întrucât art. 4 din Legea nr. 554/2004 se referă explicit la caracterul individual sau normativ al actului administrativ şi doar actele administrative unilaterale pot fi clasificate în acte cu caracter individual sau normativ, nu şi cele bilaterale sau multilaterale.

În situaţia referatelor de necesitate şi a minutelor de negociere, nu este îndeplinită condiţia ca acestea să producă efecte juridice (să dea naştere, să modifice sau să stingă raporturi juridice), fiind acte preparatorii prin care un organ administrativ îşi prezintă punctul de vedere asupra unei situaţii, precizând diferite chestiuni de fapt sau de drept şi având rol de informare.

 

– Legea nr. 554/2004: art. 4

Descărcări

Publicat

13.12.2023

Cele mai citite articole ale aceluiași autor(i)