Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală

ANALIZA SOLUŢIILOR DE RESPINGERE CA INADMISIBILE A SESIZĂRILOR ÎN VEDEREA PRONUNŢĂRII UNEI HOTĂRÂRI PREALABILE PENTRU DEZLEGAREA UNOR CHESTIUNI DE DREPT

Autori

  • Magistrat-asistent Adina Vlăsceanu Autor

Rezumat

1. În viziunea legiuitorului Codului de procedură penală, transpusă în dispoziţiile art. 475 C. pr. pen. , existenţa unei chestiuni de drept, de a cărei lămurire depinde soluţionarea pe fond a cauzei, constituie una dintre condiţiile de admisibilitate a sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile. 

În conformitate cu jurisprudenţa constantă a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, îndeplinirea condiţiei de admisibilitate enunţate se examinează din perspectiva existenţei unei relaţii de dependenţă între lămurirea chestiunii de drept şi soluţionarea pe fond a cauzei, care presupune, în esenţă, ca soluţia pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul mecanismului reglementat în dispoziţiile art. 475 şi urm. C. pr. pen. să producă efecte concrete asupra modului de rezolvare a fondului cauzei. 

De asemenea, potrivit practicii consolidate a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, condiţia privind existenţa unei chestiuni de drept, de a cărei lămurire depinde soluţionarea pe fond a cauzei, include condiţia privind existenţa unei veritabile chestiuni de drept, admisibilitatea sesizării examinându-se din perspectiva întrunirii exigenţelor privind existenţa unei veritabile chestiuni de drept trasate pe cale jurisprudenţială. 

Publicat

30.01.2024