Revendicare imobiliară. Efectele rezoluțiunii contractului de întreținere. Constituirea dreptului de superficie. Aplicarea în timp a dispozițiilor noului Cod civil

DREPT CIVIL ȘI DREPT PROCESUAL CIVIL

Autori

  • Judecător Ștefania Fulga Anton Autor

Rezumat

Ca efect al rezoluțiunii contractului de întreținere acesta este desființat retroactiv, ceea ce înseamnă că acel contract se consideră că nu a fost niciodată încheiat. Contractul va înceta să mai existe, clauzele acestuia urmând a fi lipsite, din momentul desființării, de orice fel de efecte. Pe cale de consecință, se consideră că întreținătorul, care dobândise dreptul de proprietate asupra terenului prin contractul de întreținere desființat, nu a fost niciodată proprietar al terenului pe care a edificat construcțiile noi, ci este un constructor de bună credință, dar pe terenul proprietatea altei persoane. Proprietarul terenului devine și proprietarul construcțiilor noi în temeiul art. 494 C. civ. 1864, întrucât construcțiile noi au fost ridicate de întreținători cu bună credință. Totodată, legiuitorul a prevăzut și compensația pe care o primește constructorul de bună-credință care nu păstrează posesia construcțiilor edificate, proprietarul terenului având obligația de a plăti fie prețul materialelor și al muncii pentru ridicarea construcțiilor, fie contravaloarea creșterii valorii fondului. 
Dreptul de superficie nu era reglementat de vechiul Cod civil, el fiind recunoscut în jurisprudență ca o excepție de la regula instituită de art. 492 C. civ. Acesta este un dezmembrământ al dreptului de proprietate ce constă în dreptul de proprietate pe care o persoană îl are asupra construcțiilor, plantațiilor sau altor lucrări care se află pe o suprafață de teren proprietatea unei alte persoane, asupra căreia superficiarul are un drept de folosință. Dreptul de superficie se putea dobândi prin convenția părților, prin legat, uzucapiune sau prin lege. Prin hotărâre judecătorească nu se poate constitui un drept de superficie, ci doar se poate stabili pe bază de probe dacă acesta a fost constituit anterior prin modalitățile expuse. Dreptul de superficie este reglementat de actualul Cod civil de art. 693-702, însă, potrivit art. 68 din Legea nr. 71/2011 sunt supuse prevederilor Codul civil din 2009 numai drepturile de superficie constituite după intrarea lui în vigoare.

– Codul civil din 2009: art. 6 alin. (2), art. 563 alin. (1) 
– Codul civil din 1864: art. 492, art. 1019, art. 1.020, art. 1.021 
– Legea nr. 71/2011: art. 68 

Publicat

25.01.2024