Inadmisibilitatea cererii de revizuire întemeiată pe admiterea unei excepţii de neconstituţionalitate într-o altă cauză. Repararea pagubei în cazul privării de liberate dispuse în cursul procesului penal

JURISPRUDENȚĂ COMENTATĂ ŞI ADNOTATĂ

Autori

  • Jud. Maricel Nechita Autor

Rezumat

Potrivit art. 509 alin. (1) pct. 11 C. pr. civ. „revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă după ce hotărârea a devenit definitivă, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra excepţiei invocate în acea cauză, declarând neconstituţională prevederea care a făcut obiectul acelei excepţii.”

Aşadar, pentru a fi admisibilă o cerere de revizuire întemeiată pe acest motiv textul legal analizat impune îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

– în timpul judecăţii cauzei finalizată cu hotărârea a cărei revizuire se cere să se fi invocat de partea care cere revizuirea sau de instanţă din oficiu excepţia de neconstituţionalitate cu privire la o lege sau ordonanţă sau a unor dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă a Guvernului;

– instanţa să fi sesizat Curtea Constituţională cu excepţia invocată;

– Curtea Constituţională să fi admis excepţia de neconstituţionalitate printr-o decizie care a fost pronunţată (publicată în Monitorul Oficial) după rămânerea definitivă a hotărârii a cărei revizuire se cere.

Toate aceste condiţii trebuie întrunite cumulativ pentru admisibilitatea cererii de revizuire întemeiată pe acest motiv.

 

– Codul de procedură civilă: art. 509 alin. (1) pct. 11

Descărcări

Publicat

15.12.2023